Tanken med Creeper är dels att allmänheten ska få se vad svenska myndigheter och politiker är ute och letar efter för information. Dels att ge nytt underlag till diskussionen om övervakning och integritet.

Bakom projektet Creeper står gänget på nyhetstjänsten Gnuheter som fokuserat på öppen källkod och personlig integritet. Gnuheter har hittills utmärkt sig för mycket bra förståelse för teknik och dess koppling till både säkerhet och sekretess i samhället.

Övervakningen ska fungera genom att de som deltar i projektet länkar till en bild på Creppers webbplats. När någon på myndighet X besöker den webbsida där länken till bilden ligger hämtas den från Creepers webbplats. På så sätt ser Creeper vem som besöker vilka webbsidor, varifrån och när.

Tanken är inte att personer bakom enskilda webbplatser ska få reda på vem som besöker dem. All statisitk om vem som besöker vem finns i stället på Creepers webbplats som är offentlig för alla. Det krävs ingen registrering för att börja övervaka, det räcker med en länk till Creeper. På Creepers webbplats finns också en bild som lyser rött om man kommer från en IP-adress som övervakas. Lyser den grönt samlar Creeper inte in någon information om din IP-adress.

Klicka här för Creeper