Swebits är en svensk så kallad torrent-tracker som specialiserat sig på svenskt innehåll. Mycket förenklat kan den beskrivas som en The Pirate Bay fast bara för svenskt innehåll.

Säkerhetscentret ringde Patrik Wallström som står bakom tjänsten Creeper.

Är det FRA som varit inne på Swebits?
- Ja det är det om Creeper-loggarna visar att de varit där.

Men kan inte någon ha fejkat avsändaradress?
– Det är en TCP/IP session så för att fejka avsändare måste någon hacka en router på vägen och det tvivlar jag på att någon gjort. Det krävs ganska mycket för att fejka en IP-adress, säger Patrik Wallström.

Har ni sett några fler intressanta myndigheter och organisationer?
– Nja, du kan ju gå in och kolla loggarna själv på creeper. Att tullen är inne och kollar på www.spritovin.eu är väl inte så konstigt, säger Patrik Wallström och skrattar lite.

Om det stämmer att FRA spanar mot Swebits så väcker det en del frågor. Till exempel hur det egentligen var med att FRA inte ska spana mot inrikes, svensk, verksamhet. Och om det möjligen är så att FRA gör spaningsarbete åt underhållningsindustrin. På sin webbplats skriver FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson:

"Debatten om signalspaning har nått en ny fas. Flera missförstånd har retts ut, såsom det otäcka påståendet om ”massavlyssning”. De flesta inser numera att vårt uppdrag dels är begränsat, dels gäller utlandet."

När vi ringer FRA måndag morgon säger Roger Forsberg att han inte tror att det rör sig om spaning. Snarare att någon FRA-anställd bara tittat runt lite.

Ni får väl inte spana inrikes?
– Nej, vi spanar inte inrikes, säger Roger Forsberg. Han lovar också att återkomma så fort han fått tag i någon som vet mer.

Creepers loggar visar också att försvarets materielverk, FMV, är en flitig gäst på swebits.org. En av FMV:s uppgifter inom den så kallade fyrklövern för informationssäkerhet är att bistå bland andra FRA med teknisk kompetens. En kul sak i sammanhanget är de Google-annonser som visas i toppen av sidan med Creepers loggfiler. Google-annonserna försöker bedöma innehållet på de webbsidor de ligger på och anpassa annonsen som visas efter innehållet på sidan. När detta skrivs är det så mycket militärt på sidan med Creeprs logg att Google-annonsen i toppen visar reklam för överskottsförsäljning, svenskt militärhistoriskt bibliotek och värnpliktsmedaljer.

Klicka här för Creepers loggar

Klicka här för Swebits

Uppdatering: Vid lunchtid ringde FRA och sa att det hela rörde sig om en enskild medarbetare som bara surfat runt lite. Vi har försökt få tag på personerna som driver Swebits för en kommentar.