En stund senare klev Linus Thorvalds in på scenen och det som inte var lossrivet förut revs loss nu. Aldrig har en produktnyhet mötts med större glädje. Hundratals ditresta finnar stod upp och jublade och viftade med finska flaggor. Jag klev upp på scenen för att få bra närbilder och fick bannor av en funktionär senare. Men om man inte vågar får man inga bra bilder.

Ekonomin sprutade uppåt och Novell annonserade om en rad lysande nya kontrakt. Lufthansa var ett sånt där drömprojekt som vilket programvaruföretag som helst hade kunnat ge en hand och en fot för, och Novell fick det. Lufthansa är tacksamma än idag.

Sen blev det personalminskningar i Europa och ommöbleringar på stockholmskontoret. NetWare verkade vara i farozonen.

Dimmorna tätnar under 2006


Och Novell självt är på väg in i skuggorna igen. När såg du senast en annons för Novell? Eller som en systemansvarig vid Göteborgs Universitet sade:
- Novells idéer och grundtänk kring ZENworks är ju lysande. Det är bara att beklaga att de håller på att försvinna från marknaden.
Det är inte jag som journalist som hittar på det här för att verka elak, det var en livs levande användare som sade så.

Jag träffade själv killen som hade utvecklat DirXML och det var en underlig känsla att få skaka hand med en man som betytt så mycket för ett företags utveckling.

Dimslöjorna skingrade


Ska NetWare slaktas eller ej? Plötsligt verkar det ha sågats. Jag kände att jag måste prata med Novell. Det är iallafall "mitt" operativ som jag levt med i så många år. Och jag hade fel. NetWare 6.5 ska leva kvar som funktion så länge kunderna vill köra vidare, i tio år om så krävs, försäkrar Novell. Det kommer inga nya versioner, men säkerhetsfixar lovar man att skaka fram om det blir nödvändigt.

Hur kunde det bli så här?


Novell fick problem med maskinvaruleverantörerna som förklarade att de inte längre tänkte utveckla drivrutiner för NetWare, vilket i sin tur gav problem när kunderna ville skaffa nya servrar. Inte för att det behövs så ofta med NetWare men till sist måste man ändå.

Å andra sidan ville Novell inte överge de kunder som har stora NetWare-system. Även om Novell ger lika bra support på Suse så tar det tid att byta system. De som har applikationer på NetWare (NLM-er) byter inte heller i en handvändning, även om de blir allt färre med åren.

2006 kom OES 1 där NetWare 6.5 fanns med, tillsammans med Linux, men det var många NW-tjänster som inte kunde köras på Linux, så att gå över till Linux i det läget hade varit en nedgradering som många kanske inte ens hade funderat på.

I september 2007 släpps OES 2 och där kommer alla tjänster som fanns till NetWare 6.5 också att vara körbara på Linux. Dessutom finns nya extratjänster, så förmodligen blir ingen besviken. Nu finns det alltså en drivkraft och en reell möjlighet att migrera helt och hållet.

Men för de trogna kommer NetWare fortfarande att finnas tillgängligt som en modul att köra virtuellt ovanpå Linux. På så saätt eliminerar man drivrutinproblemet.

Jag har träffat på systemfolk som inte har en tanke på att köra Linux-cluster för de tycker att NetWare-clustren är så väldigt mycket stabilare. De kanske får anledning att tänka om.

Stabila system är en dygd


Novell har om och om igen bekräftat myten om NetWare 3.11-servern som murades in i en vägg och därefter var försvunnen när man skulle uppgradera den till version 4, vilket gjordes med disketter på den tiden. Vad gjorde den servern? File och print som vanligt. Det var vad NetWare gjorde då.

Varför kunde man göra så?


Hur kunde detta hända (alldeles bortsett från att systemavdelningen måste ha varit fullständigt insnöad)?

För att NetWare var (är) så stabilt att man inte behövde göra några ingripanden. Servern kunde stå orörd i flera år. Applikationsservrar är hårdare belastade idag och kommer förmodligen att krascha oftare, men det hanterar Novell förtjänstfullt med cluster. De som kör det tycker att det är utmärkt och mycket stabilt. Stabilare än motsvarande Linuxcluster.

Den bästa servern är den man inte behöver röra.

Snyft, NetWare. Jag kommer att sakna dig.