Trojanen sprids via spam och lockar mottagaren att klicka på vad den påstår vara reklam för filmen. I mailet står också att mottagaren kan vinna gratis biljetter. I vanlig ordning är det dock inte en rolig filmsnutt eller gratis biljetter som kommer till den som klickar. Det är istället den elaka koden Piabbean-AYar-A. I likhet med gamla tiders pirater försöker trojanen stjäla pengar, i detta fall genom att använda mottagarens dator för att ringa upp ett dyrt betalnummer.

Och i likhet med gamla pirater försöker trojanen luras genom att skicka upp ett falskt felmeddelande om att filmsnutten inte kunde visas på grund av att mottagaren inte hade rätt tolkprogram, codec. Istället kommer en länk till filmens riktiga sida, så den som klickar där ska invaggas i falsk trygghet och inte börja köra antivirusprogram. Trojanen försöker också stänga av antivirusprogrammen på datorn.

– Man ska passa sig för vad man klickar på vad man laddar ner. Och framförallt vilka sidor man besöker. Nu förtiden är det väldigt lätt att få med sig skadlig kod. Ofta laddar den i bakgrunden utan att man som surfare märker något, säger Peter Gyarmati på Norman.

Källa: The Register