På ungdomscommunityn Hamsterpaj.net har dess 18-årige grundare Johan Höglund lagt ut en guide i hur Åhléns presentkort kan kopieras. Presentkorten har en magnetremsa och läses av elektroniskt. Bedrägeriet är relativt raffinerat och kräver flera steg.

Metoden bygger kortfattat på att Hamsterpaj.net hämtade två stycken ”tomma” presentkort från en obemannad kassa på Åhléns. Med hjälp av en magnetkortskrivare så kopierades informationen i kort A över till kort B. På korten finns dessutom ett nittonsiffrigt nummer fastklistrat, vilken togs bort från kort B.

Efter att på Åhléns laddat på presentkort A med 200 kronor så kontrollerades saldot också på presentkort B, vilket enligt kassörskan var just 200 kronor. Det gick också bra att genomföra köp med kort B.

Då det går att kontrollera sitt saldo på korten via nätet så går det, skriver Hamsterpaj.net, att "låna" ett stort antalkort från presentkorthållaren och sedan kopiera dem och ställa tillbaka. När något av korten fyllts på av en kund så tar man kopian till Åhléns och genomför ett köp.

På Hamsterpaj.net motiveras det med att ”Vi tycker om säkerhet, vi gillar att utforska och vi tycker det är roligt att hitta luckor. Vi tycker att man ska bygga säkra system, system som inte går att lura. Man ska inte bygga ett halvtaskigt system och sen förlita sig på att folk inte förstår.”

Åhléns har nu polisanmält det hela, och ogillar inte oväntat att instruktionerna lagts upp på nätet.

- Ja, det kan vara så. Men varför lägga ut en instruktion på nätet i sådana fall. Nu får åklagare ta ställning till om det begåtts något brott, säger Åhléns säkerhetschef Anders Lundkvist till Aftonbladet.se

Från Hamsterpaj.net länkas till ett telefonsamtal mellan Johan Höglund och Anders Lundkvist. Där hävdar Johan Höglund att han tidigare påpekat bristen för Åhléns i ett mejl men att de inte besvarat det.

Till Aftonbladet.se säger Anders Lundkvist att Åhléns nu vidtagit åtgärder så att säkerhetsbristen täppts till.

Källa: Aftonbladet.se

Källa: Hamsterpaj.net

Telefonsamtal mellan Johan Höglund och Anders Lundkvist (i wma-format)