Ubuntu Mobile and Embedded Edition är främst tänkt som operativsystem ovanpå Intels 2008 Mobile Internet Device (MID) platform.

Ubuntu Mobile and Embedded Edition har stöd för video, ljud och erbjuder vanlig Internetnavigering. Operativsystemet är optimerat för Intels energisnåla processorer som används i mindre, inbyggda system. Ubuntu Mobile and Embedded edition kommer att vara optimerat för en snabb uppstart och snabba uppvaknanden och förbruka minimalt med minne och disk.

- Vi är förtjusta över utvecklingen av Ubuntu Mobile and Embedded Edition, kommenterade Jane Silber, Director of Operations på Canonical.
- Vi har fått ett väldigt gensvar på vårt första pressmeddelande där många utvecklare visade intresse för projektet. Med en klar färdväg, en aktiv utvecklarkommunity och ett fast datum att jobba mot så ser vi fram emot att släppa Ubuntu för mobila enheter.

Den första fulla releasen av mjukvaran kommer att vara tillgänglig i Oktober 2007 precis som den vanliga versionen av Ubuntu 7.10. Gemensamma ansträngningar med Intel ska leda till att vi ser Ubuntu på en rad plattformar under 2008.

- Den växande marknaden för mobila enheter betyder en signifikant tillväxtmöjlighet för Intel och industrin. Efterfrågan av Linux på de här enheterna växer, säger Doug Fisher, Intel Vice President och General Manager, Software Division.
- Vi ser fram emot att samarbeta med Canonical och stöda dom i deras arbete med att optimera Ubuntu för mobila enheter baserade på Intels energisnåla teknologier och arbeta tillsammans med våra kunder för att få de här enheterna till marknaden.

Canonical är på Computex 2007 och arbetar med systemintegratörer för enheter med släppdatum nästa år och med tillverkare av komponenter för att försäkra sig om bra stöd för drivrutiner.