Utvecklaren Val Henson med filsystem som specialitet säger att diskytan kommer troligtvis att växa 16 gånger till år 2013 men att bandbredden bara kommer att öka 5 gånger. Söktiden på en disk kommer enbart att öka ynka 1.2 gånger. Det betyder att fsck, programmet som kontrollerar filsystem, kommer att ta längre och längre tid att köra.

- Fsck på lagringskluster i terrabyteklassen kan lätt ta två dagar och i framtiden kan det ta ännu längre tid. För det andra så betyder ökningen av I/O-fel att fsck kommer att ske oftare och att använda sig av journalerande filsystem kommer inte att hjälpa, det skriver Val Henson

- Vi har flera bra filsystem och jag tror att de flesta är nöjda med dom - men jag tror att vi kan bli bättre, säger Linus Torvalds.
Andrew Morton, en av utvecklarna av kärnan som också testar ny kod som ska implementeras är mer rakt på sak:
- Helt ärligt tror jag vi behöver ett nytt filsystem.

Suns filsystem ZFS är inte heller en möjlig väg att gå på grund av licensproblem. ZFS är öppen källkod men licenstypen är CDDL och därmed inte kompatibel med Linux GPL.

Att utveckla ett ZFS-liknande filsystem är inte heller någon enkel väg eftersom Sun har ett antal patent på tekniker som används. Torvalds tillägger att Network Appliance också har ett antal patent på andra användbara filsystemstekniker.

En möjlig utväg skulle vara att implementera en version av ZFS i user space - det vill säga i en process som körs i användarens addressrymd och inte av kärnan själv. Det skulle inte gå lika snabbt som att processen körs av kärnan men eftersom det är disken som är den trånga sektionen och inte processorn är det en möjlig utväg.

Uppdaterad: Tvärtemot tidigare uppgifter ser det alltså nu ut som att ZFS inte kommer att finnas med i Leopard

Källa: IDG News