Göta Hovrätt dömde i måndags en man till ett och ett halvt års fängelse för att ha manipulerat betalautomater vid bensinpumpar i Helsingborg och Göteborg. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom.

Mannen greps på julafton när han var i färd med att manipulera en bensinpump på Shellmacken på Stureplatsen vid gamla Ullevi i Göteborg. Förutom att installera utrustning som läste av information på kortet installerades också kamera för att fotografera koden som slogs in. En bil som stod i närheten mottog sedan bilderna och kortinformationen via radio.

Under förra året rapporterades flera fall på olika platser i Sverige, och också i år har verksamheten fortsatt. Misstänkta har gripits, både som i detta fall på bar gärning och de som försökt föra in skimmingutrustning i landet.

I de flesta fall har det varit bankomater som skimmats. Åtgärder har vidtagits för att försöka att förhindra att utrustning för avläsning installeras på automaten, bland annat genom att utforma kortläsaren på ett sådant sätt att det blir mycket svårt att sätta dit obehörig utrustning utan att det märks. Det har också diskuterats att installera sensorer på läsarna. År 2005 anmäldes mellan 100 och 150 ärenden och 2006 troligen betydligt fler.

Källa: SR Göteborg.