En liten grupp som leddes av legenden Eric Raymond kom den tredje Februari 1998 fram med termen "Open Source". Något som krävdes för att öppen källkod, eller dåvarande termen, gratis mjukvara, skulle gå att kommersiallisera.
För en annan legendar, Richard Stallman, var det ett knivhugg i ryggen. För honom handlade det just om att befria mjukvaran för att individerna som sådana också skulle bli fria.
Bloggaren Glyn Moody befäster att det står utom all tvekan att öppen källkod blivit rumsren och att produkter som Apache, Firefox, OpenOffice och GNU/Linux alla har visat att det är möjligt att ta upp kampen mot de marknadsledarna och ständigt vinna andelar.
Frågan Glyn nu ställer sig är om termen "Open Source" fortfarande är fylld med de värden som "Fri mjukvara" ville förmedla. MySQL, JBoss, SugarCRM är alla mjukvaruföretag som säljer öppen källkod men hur pass fria är de egentligen.
Om nu "öppen mjukvara" blir ett generiskt begrepp och ett marknadsknep kommer det inte att dröja länge förren vi ser företag som Microsoft hävda att de säljer "öppen mjukvara", menar han på.
Glyn menar att någonting måste göras för att mjukvara ska få stämpeln "Open Source" som det var menat att vara. Även om han inser att registrerade varumärken inte är den bästa vägen att gå skulle en möjlighet vara att använda stämpeln "Open Source 2.0".
Eller att gå tillbaka till att kalla det för just - "Fri mjukvara"
Läs hela inlägget på LinuxJournal