Minst två personer har under helgen JO-anmält Rikspolisstyrelsen för den planerade filtreringen av fildelningssajten The Pirate Bay. En av dem är Björn Pedersen, som i egenskap av styrelsemedlem i Centerpartiet Söderort, gjort en anmälan. Björn Pedersen driver också en välbesökt blogg, vid namn Bloggen Bent.

– Jag skulle gärna vilja ha en utredning om statens våldsmonopol använder konstiga metoder för att komma åt sidor den inte gillar. Det finns ju inte heller någon möjlighet att överklaga Rikspolisstyrelsens beslut. Man kan ju tänka sig vad som skulle hända om de skulle sätta upp DN eller SVD på en sådan lista, säger Björn Pedersen till Säkerhetscentret.

Anmälan är gjord som enskild styrelsemedlem, men han kommer ta upp frågan med resten av styrelsen på nästa styrelsemöte.

– Centerpartiet är ju ett parti som värnar om integriteten, därför tycker jag vi borde ta tag i det här.

Som privatperson har också Deborah Helin utanför Göteborg gjort en anmälan.

– Dels så skadas ju Pirate Bay, en sida jag ofta använder, på ett oacceptabelt sätt. Dessutom minskas ju förtroendet för polisens arbete mot barnpornografi i och med det här, säger Deborah Helin till Säkerhetscentret.

”Det finns god anledning att misstänka att rikspolisens anklagelser om att The Pirate Bay sprider barnporr enbart är ett svepskäl för att komma åt The Piratebay i egenskap av fildelare.”, skriver Deborah Helin i sin anmälan.

– Vid tillslaget mot The Pirate Bay förra året fick JO in en stor mängd anmälningar, och min förhoppning är det blir likadant nu. Min anmälan är en markering.

Bloggen Bent.