Tidigare i juli använde amerikanska agenter keyloggers för att sätta dit en misstänkt brottsling. Den misstänkte hade krypterad data som polisen ville komma åt. Det är inte första gången som polismyndigheter använder sådana metoder. I februari i år avslöjades det hur polisen i Tyskland vid ett antal tillfällen lagt in spionprogram på misstänktas datorer. Något som senare visade sig vara olagligt. Inrikesminister Wolfgang Schäuble har dock aviserat att han vill se en lagändring.

Även om metoden som sådan skulle vara laglig i många länder så har polisen ett annat problem, antivirusföretagen. Det skulle visserligen gå att ta fram ett spionprogram enbart för en enskild misstänkt, men då antivirusprogrammen idag arbetar inte bara utifrån signaturfiler utan också analyserar kodens beteende finns det en risk – eller chans, beroende på hur man ser det – att spionprogrammet i alla fall skulle upptäckas.

En annan möjlighet skulle vara att antivirusprogrammen gör undantag från de spionprogram som kommer från polisen, men här säger sig antivirusföretagen vara negativa. Det visar en undersökning som den amerikanska IT-nyhetssajten Cnet har genomfört.

Cnet har skickat ut ett frågeformulär till tretton olika antivirusföretag och frågat bland annat om deras policy rörande metoden. Samtliga tillfrågade företag svarar ”ja” på frågan om de skulle varna för ett spionprogram eller keylogger även om den var installerad av polisen eller underrättelsetjänst. I en del fall dock med vissa förbehåll, som att "Än så länge är det policyn, vilket också baseras på gällande lagstiftning."

Läs mer på Cnet om undersökningen och hur företagen svarade.