I förrgår släpptes två uppdateringar för Vista, en prestandauppdatering och en pålitlighetsuppdatering. Dessa två uppdateringar är desamma som de uppdateringar som läckte ut för ett par veckor sedan och då utlovades prestandaförbättringar för filkopiering och filflyttningar och enligt sajten Aeroxp så tydde tester på mer än dubbelt så snabba filkopieringar. Vi har nu själva testat prestandaskillnaderna genom att kopiera filer och är mycket besvikna på resultatet då det inte märks ett uns av någon förbättring, vilket samtidigt får oss att undra vad Aeroxp har gjort för att få så fantastiska resultat.

Testet har vi gjort på två olika datorer genom att flytta en blandning av både många tusentals filer och upp till 8GB stora filer utan att märka några som helst prestandaförbättringar. Vissa användare rapporterar dock att de upplever att filhanteringar går snabbare efter att prestandauppdateringen installerats. Det som däremot går snabbare med den nya prestandauppdateringen installerad är när Vista räknar ut hur många filer som ska kopiera eller flyttas, något som är märkbart snabbare då vi flyttar eller kopierar stora antal filer.

I övrigt märks inga större prestandaförbättringar och varken PCMark05 eller 3DMark06 visar några skillnader i prestanda med eller utan de nya uppdateringarna. Däremot märks en del problem efter installationen av uppdateringarna, även om uppdateringarna också löser en hel del problem.

Bland de mindre problemen hör till att börja med att det skapas två desktop.ini-filer på skrivbordet förutsatt att man har valt att visa dolda filer och mappar. Vidare så nollställs inställningen för "Dölj skyddade operativsystemfiler" efter installationen av uppdateringarna och andra problem som kan uppstå är att om du har skapat en anpassad Vista-installation med programmet Vlite så kan du inte längre byta namn på filer och mappar.

Lägg till detta att en av uppdateringarna gör så att du aktivt måste trycka F8 för att "Inaktivera krav på signering av drivrutin" om du vill använda osignerade drivrutiner i Vista x64, du har då en skara problem som normalt sett inte ska uppstå då du installerar uppdateringar.

Upplever du några prestandaförbättringar/försämringar eller problem med de två uppdateringarna?

Har du märkt några skillnader efter att du installerat fixarna?
Det är inte längre tillåtet att rösta.