I slutet av förra veckan läckte Service Pack 1 för Windows Vista ut på nätet. Under dagarna som har passerat sedan dess har flera källor på nätet testat den läckta Vistan med SP1.

Bland annat har Apcmag analyserat Vista utan och innan och konstaterar att prestanda i Vista med SP1 har förbättras markant, mindre hårddiskaktivitet och bättre generell prestanda säger de. De har också hittat en ny funktion som dykt upp i SP1 och det är möjligheten att skapa en återställningskiva om du saknar en riktig Vista-skiva eller inte kan komma åt återställningsverktygen från datortillverkaren. Förutom detta återfinns mängder med buggfixar i SP1 konstaterar de avslutningsvis.

Samtidigt rapporterar Istartedsomething om mindre utseendemässida förändringar. Bland annat har skärmen som visas under uppstarten då man lägger till växeln "noguiboot" ändrats och samtidigt har ljudvolymkontrollen förändrats en smula, det rör sig dock inte om några större förändringar.

Syftet med SP1 för Vista är att få Vistas kärna till samma nivå som Windows Server 2008 när det släppts, eftersom de två delar kodbasen. Alla ändringar som gjorts sedan i början av november förra året för Windows Server 2008 kommer att införas för Vista i och med Service Pack 1.

Källor: Apcmag, Istartedsomething