SIS kritiseras nu från flera håll för deras arbetssätt i samband med beslutet att Office Open XML rekommenderas av Sverige som standard. En av kritikerna är Jonas Bosson, ordförande för Föreningen för en fri informationsinfrastruktur (FFII).
Precis innan omröstningen så gick ett stort antal företag med i arbetsgruppen, vilket bidrog till att en stor majoritet röstade för OOXML som standard.
– SIS hantering av detta är minst sagt bristfällig, då man - trots att man känt till en stor del av detta problem redan i torsdags - inte har agerat, säger Jonas Bosson.
På SIS bekräftar man att ett stort antal företag gick med strax innan omröstningen men säger samtidigt att allting skett enligt regelboken.
– Det som skett är väldigt ovanligt. Det normala är ju att konkurrenter tillsammans arbetar för att ta fram en standard. Här är det uppenbart att flera företag gått med i arbetsgruppen inte för att delta i arbetet med en standard, utan för att rösta. Vi kommer att titta på det här och se om det finns anledning att förändra något, men att i panik ersätta vårt arbetssätt är inte aktuellt, säger Olle Axenborg, informationschef på SIS.
Enligt Jonas Bosson hade SIS alla möjligheter att besluta om verksamheten i de olika arbetsgrupperna.
– Vad SIS skulle gjort är att utesluta de som kom in i processen så sent. Standarden är på 6 000 sidor, det är inte rimligt att alla de som kom till bara några dagar före omröstningen har satt sig in i ordentligt i detta. Flera företag blev medlemmar först när de kom in på mötet. Standardiseringsarbete bygger på att man försöker nå konsensus, det här är så långt från det man kan komma. Det är beklagligt att SIS ändå valt att stödja arbetsgruppens rekommendationer.
Den andra september kommer ISO (International Organization for Standardization) att ha ett globalt möte där de hundra medlemsländerna ska rösta om man ställer sig bakom OOXML som standard. Sveriges position blir då alltså att rösta ja.