Nätpublikationen BetaNews rapporterar om situationen i de nordiska länderna och har publicerat en utförlig artikel om händelserna i Sverige.

De nämner också att liknande scenario inträffat även i Danmark , där antalet medlemmar också dramatiskt ökade när det började dra ihop sig till röstning.

Norge har också upplevt en liknande situation. I Norge går inte omröstningen till på samma sätt som i Sverige, utan arbetsgruppen arbetar sig gemensamt fram till konsensus, hurvida de ska rösta ja eller nej. Där har Microsoft utnyttjat ett kryphål i stadgarna och har helt enkelt bemött all kritik mot OOXML med ett kort "Vi håller inte med".

Microsoft kunde inte förklara varför de inte höll med om kritiken och det utgjorde också själva kryphålet i de norska stadgarna. Eftersom det var så många punkter som Microsoft inte höll med om, skulle de aldrig ha tid att behandla alla de punkterna i det norska standardiseringsorganet vilket ledde till att Microsoft inte behövde förklara sig över huvud taget.

– Farsen höll på i ungeför fyra och en halv timme, säger Gier Isene, Linux-utvecklare och före detta CEO på Linpro som medverkade på mötet.

Händelserna i de nordiska länderna har kommit till Linux Foundations kännedom och Andrew Updegrove har uttalat sig om situationen:

– Som en person som har spenderat större delen av mitt liv där jag arbetat med att stöda öppna standarder, så måste jag säga att det här är det värsta och mest långtgående exempel på att manipulera systemet till ett enda företags fördel som jag någonsin har sett. Det tar helt andan ur mig. Under förutsättning att jag har rätt när jag förutsätter att de här nya länderna röstar "ja".

Källa: BetaNews