I början av året avslöjades det att polisen i Tyskland vid flera tillfällen använt sig av spionprogram för att sätta dit misstänkta brottslingar, något som sedan visade sig vara olagligt. Enligt tyska medier är det nu beslutat att lagen kommer att ändras, och polisen kommer återigen att kunna använda sig av spionprogram. Ingenting är offentligtgjort än, men inrikesminister Wolfgang Schäuble har tidigare aviserat att han vill se en lagändring.

En lagändring skulle ”skulle täppa till ett allvarligt och skandalöst hål i vårt arbete som uppstått i och med tekniska förändringar de senaste åren”, säger en talesman för Schäuble uppger International Herald Tribune.

Förslaget möter kritik från flera håll, bland annat vänsterflygeln i parlamentet och människorättsorganisationer har uttryckt sig negativt. Enligt tidningen International Herald Tribune argumenterade Schäuble nyligen för en lagändring i en TV-intervju och menar att hela debatten är onyanserad och att användning av spionprogram bara skulle ske i väldigt sällsynta fall.

Andra kritiker har pekat på att de flesta tungt kriminella som har känslig information på sin dator förmodligen är tillräckligt kunniga för att undvika att få in en trojan. Antivirusföretagen har sagt att deras policy är att skydda datorn mot spionprogram och trojaner, och inte ta hänsyn till om det kommer från polisen.

Källa: International Herald Tribune.