Plats 7 - Datorn närmast nordpolen:
National Oceanic and Atmospheric Administration sköter en webcam som de placerar på ett isblock så nära nordpolen som möjligt. Kameran står på ett stativ ovanpå en bit plywood. Batteriet som driver paketet är placerat under isen. Kameran är i drift mellan april och oktober. I slutet på varje säsong sjunker kameran och byts ut mot en nyare variant.
Plats 6 - Datorn längst bort från jorden
NASAs Voyager som sköts upp den 5:e september 1977, det vill säga för runt trettio år sedan, har sedan länge lämnat vårt solsystem och befinner sig nu ungefär 12 miljarder kilometer bort. Kommunikationen med satelliten sker via NASAs Deep Space Network som är ett system av antenner som är placerade runt jorden. Det tar cirka 14 timmar för en signal att gå från jorden till Voyager och då färdas signalen med ljusets hastighet.
Plats 5 - Mest mytomspunna datacentret: Google Compex
Sysselsätter mellan 100 och 200 personer (Google talar inte om exakt hur många). Två reportrar från den lokala tidningen Dallas Chronicle är de enda journalister som fått sätta sin fot i datacentret efter att de signerat NDAs (Non Disclosure Agreements). Uppskattningsvis har Google 500 000 datorer på 25 platser runt jorden och de lagrar runt 200 petabyte.
Plats 4 - Världens största vetenskapliga kluster: EGEE-II
Ett vetenskapligt projekt som analyserar allt från geology, fysik till information om det som händer i CERNs gigantiska partikelaccelerator: Large Hadron Collider. Klustret kör runt 98 000 jobb om dagen, mer än en miljon i månaden. Antalet samtidiga jobb är runt 30 000. Klustret är spritt över 45 länder och innehåller 36 000 processorer.
Plats 3 - Världens snabbaste dator: IBM BlueGene/L
Befinner sig på Lawrence Livermore National Laboratory och räknar främst på fysikproblem kring atomkraft. Datorn har en beräkningskapacitet på 280,6 teraflops och kostar nära $100 miljoner dollar.
Plats 2 - Minsta datorn som klarar Vista - OQO, Model 02.
Datorn väger runt 450 gram och har en processor på 1,5 gigahertz, 30 eller 60 gigabytes hårddisk, 512 megabyte internminne, trådlöst internet och bluetooth.
Plats 1 - Största paradigmskiftet inom mjukvara: Linux
Skapad av Linus Torvalds 1991. Antalet utvecklare sedan starten är okänt men 3 200 utvecklare har bidragit till koden i 2.6.22-kärnan. Kärnan kommer ut med en ny version var 2,6 månad och 2,89 förändringar sker i kärnan varje timme. Antalet rader ligger på 8,2 miljoner och ökar tio procent varje år.
Är listan sanningsenlig? Vad anser du? Skriv en kommentar!
Källa: CIO.com