Linuxvärldens kanske främsta hatobjekt, SCO-toppen Darl McBride, har inte mycket att vara glad över just nu. Efter det rättsliga bakslaget för en månad sedan är det nu dags att kämpa för bolagets överlevnad.

Ambitionen är att genomföra en komplett rekonstruktion av företaget. Och för att kunna göra detta utan hot från fodringsägare, bland vilka Novell nu ingår, har de sökt skydd under kapitel 11 i de amerikanska konkurslagarna.

Den ekonomiska statusen för SCO just nu är inte känd. Men i juni hade företaget omkring 90 miljoner i kassan. Av de slantarna var nästan 40 miljoner öronmärkta för licens- och rättegångskostnader. Och det har varit två kostsamma månader för bolaget.

Medan rekonstruktionen genomförs kommer företaget att försöka sköta sina affärer som vanligt. Detta innebär att de kunder som ännu använder SCO:s produkter inte omedelbart blir utan support.

Inte oväntat tog aktiemarknaden emot beskedet negativt och kursen störtdök 43 procent, ner till omkring 2,50 kronor. Detta är ungefär en tiondel av toppnoteringen senaste året.

Källa: PCWorld