HP Pavilion HDX9000 gör skäl för namnet Pavilion, för den är stor som ett hus när vi packat upp den. Eller som någon sade, att fälla upp skärmen påminner om att öppna locket på en gammaldags pulpet! Denna laptop är dock bra mycket snyggare än en skolbänk. Den har en lysande HP-logga på ovansidan, som är elegant och diskret mönstrad på mörk botten.

Skärmen sitter på en fot vilket gör att det går att vinkla den rejält. Inuti utstrålar den kvalitet med pianosvart lack samt handlovsstöd med exklusiv mönstrad metallfinish, tillverkad i specialbehandlad plast. Den svarta lacken får du räkna med att putsa ofta, då den strax blir kladdig av fingeravtryck.


HP Pavilion HDX9000 är en imponerande pjäs som gör sig väl i mässmontern, på konferensbordet eller hemma i vardagsrummet.

Under locket finns en mängd detaljer som skvallrar om att det här inte är en vanlig dator, vilken som helst. I ett litet fack ligger en liten tunn fjärrkontroll för Windows Media Center. Knapparna visade sig dock vara lite väl små när vi använde den till att manövrera en dvd-skiva. Tangentbordet är fullstort och har separat numerisk tangentsektion.

Ovanför tangentbordet lyser en rad blå reglage för att styra den optiska enheten, reglera ljudvolym, bas och diskant med mera. Du måste dock ha ett lätt och lagom fuktat finger för att sköta touchkontrollerna, med risk att få göra om proceduren om du slinter en aning åt sidan. Snyggt gjort är det iallafall.

Musplattan är också av det elegantare snittet, med en fingerskön yta full av små gropar som för tankarna till ett högtalarraster. Datorn har högtalare i skärmens underkant, med två mikrofoner och en webbkamera i överkanten. En subwoofer på undersidan bidrar till att ge ett helt godkänt ljud utan att du behöver ansluta externa högtalare.


Grafikprestanda håller inte måttet


HP Pavilion HDX9000 har en Intel Core 2 Duo-processor på 2,00 GHz och 4 MB cache. Den har 2 048 MB arbetsminne och två 220 GB hårddiskar.

Då den här datorn är rätt unik i sitt slag är det svårt att jämföra den med någon annan dator, men vi har trots det valt Toshiba Satellite A200-1CZ som referens, då den har lite av samma målgrupp med större skärm och multimediefunktioner. Toshiba har en Intel Core 2 Duo-processor på 1,66 GHz, lika mycket arbetsminne och en hårddisk på 200 GB.

Vi började med att installera Microsoft Office, vilket tog knappa 16 minuter. Referensdatorn Toshiba klarade detta 12 minuter. HP fick bra betyg i Photoshoptestet, där den uppnådde 44,4 poäng mot Toshibas 38,1 poäng på samma mängd arbetsminne.Klicka på diagrammet för att se hela!

Trots upprepade försök gick det inte att starta 3DMark06-testet, vilket hade varit intressant för att mäta datorns grafikprestanda. Vi testade dock att spela spelet Bioshock med högsta upplösningen, vilket gick bra den första kvarten. Därefter orkade märkligt nog datorn inte visa all grafik, utan detaljrika partier av bilden visades som helt grå ytor. Vi provade att sänka upplösningen, men utan resultat.

Detta var en stor besvikelse på en dator som ska vara ett riktigt multimediecenter. Det kan tilläggas att vi spelat samma spel helt problemfritt i Windows Vista Business på en dator med på papperet sämre grafikprestanda.

DivX-konverteringen av en filmsekvens gick bättre. Här fick HP 11,6 poäng mot Toshibas 9,2. Exceltestet gav 7,7 poäng mot Toshibas 5,8. Skärmen är blank och återger färgerna fylligt med goda betraktningsvinklar från sidorna. Den har en stor mängd anslutningsmöjligheter och en inbyggd tv-mottagare.


Batteri och energiförbrukning


När vi testade batteridrifttiden klarade HP endast 1 timme och drygt 20 minuter, medan Toshiba körde i 1 timme och knappa 40 minuter. Vi kan konstatera att dessa datorer inte är avsedda att köras utan extern ström någon längre tid, men eftersom ingen av dem är särskilt bärbara är detta knappast något större problem.

Energiförbrukningen är intressant. HP drog cirka 66 W i vila och 90 W i belastning. Det är långt över de värden vi tidigare uppmätt på Toshiba, med 28 W vid vila och 36 W vid belastning. Det är alltså inte bara en gigantisk nätadapter och dator du får hem, utan en riktigt stor energiförbrukare också.

Det har inte funnits tid att mäta ljudnivån, men vi hör ett ständigt sus från fläkten när den står och vilar några meter bort. Ljudet kan vara störande för den känslige. Värmen har vi inte heller mätt upp, för sannolikheten att du sitter med den här datorn i knäet får betraktas som mycket liten.


Den lilla tunna fjärrkontrollen är snygg. Via den centrerade Windowsknappen kommer du direkt till Windows Media Center. Övriga knappar är dock för små för att vara riktigt bekväma.

TechWorlds slutsats


Det här är en dator du kan ha för att glänsa med en demoslinga i en mässmonter eller om du ska visa film i konferensrummet.

Annars har den strömslukande datorn med sin blanka skärm inte så mycket på kontoret att göra. Den kan vara intressant som hemdator då den gör sig väl i vardagsrummet och är enkel att plocka undan när man inte ska använda den. Den är faktiskt tillräckligt stor för att kunna ersätta den vanliga teven i ett mindre rum.

Prisvärd? Vår besvikelse över grafikmissen när vi spelade spel drar ned betyget en del, men vill du ha en snygg dator till surfning, videochatt och e-post och som du dessutom kan titta på teve och film med är den ett bra och ganska prisvärt val.

Namn Max HP Pavilion HDX9000 Toshiba Satellite A200-1CZ
Pris, kr exkl moms
15 990 9352
Prestanda, processor 12 9 6
Prestanda, grafik 12 6 6
Bildskärmar 12 10 8
Utrustning 8 8 7
Vikt 10 1 2
Batteridrifttid 10 2 3
Ljudnivå 8 3 6
Ergonomi 8 6 3
Energi 10 1 6
Värme 5 3 5
Service och support 5 2 3
Totalt 100 51 55

Fakta

Tillverkare/kontakt HP, www.hp.se
Cirkapris, exkl. moms 15 990 kr

Processor
Intel Core Duo T7300 2,00 GHz 1995 MHz
Cacheminne 4 MB
Arbetsminne ingår/max 2048 MB/4096 MB
Antal platser/varav lediga 2/0
Minnestyp DDR2
Hårddisk, kapacitet/varvtal 2 x Hitachi Hitachi HTS541612J9SA00 220 GB/5400 vpm
Hårddiskskydd Nej
Grafik, krets/minne ATI Mobility Radeon HD 2600 XT/256 MB
Skärmstorlek/max upplösning 20,1"/1680x1050
Ljud 16-bitars, Altec Lansing-högtalare med integrerad subwoofer
Optisk läsare HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20L

Anslutningar
pc card, express card, smart card -/1/-
VGA/DVI/tv-utgång, SPDIF/S-video/HDMI, ethernet 100 Mbit/s, usb2 4, firewire 1
Trådlöst nät Intel Pro/Wireless 4965AGN
Bluetooth Ja
Ljud 1x hörlur/linje ut, 1x mik, 1x SPDIF
Minneskortsläsare, typ SD/MMC/MS/MS Pro/xD Picture
Operativsystem Windows Vista Home Premium
Inbyggd webbkamera Ja

Mått (bxdxh)
475x340x59 mm
Vikt med strömförsörjning 8,15 kg
Vikt utan strömförsörjning 7,05 kg
Batteri 9-cells litiumjonbatteri
TPM-krets Nej
Fingeravtrycksläsare Ja

Övrigt
Windows Media Center, QuickPlay, TV-mottagare, eSata-uttag, IR

Garanti/servicetyp 12 mån inlämning
Gratis telefonsupport 24 mån