Glöm Aibo och Asimo. Nu är det Zeno, Astro Boys okända bror, som gäller. Denna lilla robot fick sin allmänna debut på Wired NextFest och visade att relativt naturtrogna, humanoida maskiner i vardagen inte behöver vara särskilt långt borta.

Företagen bakom roboten, Hanson Robotics och Massive Software, har tidigare varit med och hjälpt till i arbetet med artificiell intelligens för såväl Sagan om Ringen som Happy Feet. En prestation de fick en Oscar för.

Samma mjukvara används också av Zeno. Detta gör att roboten kan resonera sig fram till beslut baserat på omständigheterna och ta lärdom av sina handlingar. Dessutom kan den (han?) ta in 3D-bilder och reagera på dem, exempelvis le vid igenkännande. Givetvis har de också byggt in såväl talsyntes som ordförståelse.

Styrningen sker med hjälp av 28 inbyggda motorer. Dessa hjälper Zeno att styra allt från ansiktsmuskler till sig själv. Hela enheten är självbalanserande och vig för att vara en robot. Att ta sig upp från liggande ställning är inga problem.

Tyvärr är inte enheten autonom ännu, utan det krävs en tillkopplad dator för att den ska fungera. Men företagen jobbar på att bygga ett komplett paket för att kunna sälja den till slutkonsumenter.

Se Zeno här.

Källa: Gizmag