På forumet Flashback har flera användare rapporterat att det för Tele2-kunder med en mobiltelefon av modellen Sony Ericsson W800i går att se varifrån samtal från ”skyddat nummer” görs. När ett samtal mottas så står det ”skyddat nummer”, men om man väljer att ringa upp det mottagna samtalet och sedan ”redigera” så visas telefonnumret.

TechWorld Säkerhet har talat med Lars Norén från Stockholm, som upptäckte felet i för omkring en vecka sedan.

- På grund av mitt arbete har jag hemligt telefonnummer, och när jag ringer till folk så står då att samtalet kommer från ”skyddat nummer”. Jag ringde till min svärmor, men hon kunde vid tillfället inte svara. Hon ringde sedan upp och sa att hon såg att jag hade försökt nå henne, vilket jag tyckte var väldigt märkligt och lite obehaglig. Det finns ju en anledning till att man väljer att ha hemligt telefonnummer, säger Lars Norén.

Hans svärmor ska enligt Lars ha upptäckt det redan för ett halvår sedan, men då inte reagerat på att något inte var som det skulle.

Att uppgifterna stämde bekräftades för TechWorld Säkerhet då vi från ett skyddat nummer ringde till kunden. En minut senare ringde hon upp till samma nummer varifrån samtalet gjordes.

Tele2 uppmärksammades om felet för kunden sent på torsdagseftermiddagen, och åtgärdade det senare på kvällen.

- Den här kundens abonnemang hade varit avstängt. När det sedan aktiverades igen felade den mänskliga faktorn, vilket gjorde att inställningarna för abonnemanget blev fel. Därigenom kunde hon få fram från vilket telefonnummer även ”skyddade nummer” ringdes. Det är naturligtvis djupt beklagligt och ska inte hända, säger Tele2:s presschef Annika Kristersson.

Enligt Tele2 ska det röra sig om ett specifikt fall, men på forumet Flashback är det ytterligare en användare som säger att också han kan exponera skyddade telefonnummer. Också denna med en Sony Ericsson W800i och Tele2-abonnemang.

- Vi har genomfört flera tester här med olika telefoner. Vi har inte kunnat hitta något som tyder på att det är ett generellt problem, men vi fortsätter med testerna och ser samtidigt över våra rutiner.

Upplever du samma fenomen? Hör av dig till TechWorld Säkerhets Joel Brandell.