Rapporten är uppseendeväckande eftersom gruppen av experter i Globalization Institute vanligtvis förespråkar att marknaden ska sköta sig själv.

Rapporten släpps en vecka efter att EU-domstolen bekräftat att Microsoft ska betala $600 miljoner dollar i skadestånd för att ha missbrukat sitt monopol.

Globalization Institute säger att EU-kommisionen ska se till hur Microsoft distribuerar sina system och tvinga PC-tillverkare att skilja på operativsystem och hårdvara.

Undantaget ska vara Apples Mac OS som gruppen anser är en "premium-produkt" som inte är en "meningsfull" konkurrent till Windows.

Rapporten tar inte heller upp nyliga rapporter som att Dell, Hewlett Packard och Lenovo börjar skeppa produkter med Linux förinstallerat - något som Globalization Institute mer ser som en välmenande gest från hårdvarutillverkarna.

- Faktum är att när du går in i en PC-affär så får du aldrig någon valmöjlighet. Enbart på grund av marginalerna så vill de sälja på dig något annat. Jag tycker inte att de valmöjligheter som finns säger att det finns en sund konkurrens, det säger Alex Singleton på Globalization Institute

Rapporten är skickad till Neelie Kroes, EU-kommisionär som handhar ärenden vad det gäller otillbördig konkurrens.

Källa: ComputerWorld