Fönstermiljön Gnome 2.20 kommer att vara med från start.

3D-skrivbordet Compiz Fusion kommer att vara aktiverat från systemstart. Ubuntu 7.10 kommer automatiskt att känna av om hårdvaran klarar av accelererad 3D eller inte. Om inte hårdvaran har stöd för 3D kommer det vanliga skrivbordet att startas.

En trevlig sökfunktion är med i operativsystemet, liknande Mac OS X "Spotlight". Sökfunktionen letar bland filer, bokmärken, dina kontakter med mera.

Sedan tidigare kan flera personer vara inloggade samtidigt på en och samma maskin, precis som i Windows XP. Skillnaden är att nu har Ubuntu implementerat "Fast User Switchning". Något som skapar möjligheten att växla användare utan att behöva skriva in användarnamn och lösenord.

Som vi skrivit om tidigare kommer det ett integrerat program för att installera insticksmoduler till Firefox på samma sätt som du lägger till vanliga program i distributionen.

Grafiken har fått sig en uppryckning, vi har förbättrat stöd för multipla skärmar och via ett grafiskt gränssnitt kan du ändra upplösning och refreshrate utan att starta om X - X som för övrigt är "skottsäkert". Det vill säga att du kan sabba xorg.conf rätt rejält och systemet startar ändå upp i felsäkert läge.

Ubuntu 7.10 talar också om för dig om det finns proprietära drivrutiner tillgängliga som du kan ladda ner. Förmodligen den bästa lösningen att installera drivrutiner för exempelvis Nvidia.

NTFS har tidigare varit ett problem i Linux. Du har sedan länge kunnat läsa från en NTFS-partition men det har varit större problem med att skriva. Nu har Ubuntu implementerat NTFS-3g-projektet som gör att du nu både kan läsa och skriva till NTFS-partitioner. En nödvändighet om du till exempel pluggar in en extern USB-enhet som är formaterad som NTFS

Strömförbrukningen har gått ner i och med att kärnan i 7.10 använder dynticks. Den tillåter processorn att förbruka mindre energi som leder till mindre värmeutveckling. Mobila användare kan se fram emot längre batteritider.

Apparmor är med från start. Kommer ursprungligen från Novell och är till för att köra program i en egen "sandlåda". Ett bra sätt för att köra program som du inte riktigt litar på eller där källkoden inte finns tillgänglig.

Servervarianten har profiler för Mail-server, Filserver, Printserver och givetvis den gamla LAMP-servern (Linux, Apache, MySQL, PHP).

Ubuntu 7.10 kommer också med förbättrad profilhantering för att skapa anpassade installationer. Något du har nytta av om du rullar ut Ubuntu 7.10 i större skala.

Förbättrat stöd för tunna klienter: Effektivare hantering av sessioner i form av bättre kompriming

Ladda ner Ubuntu 7.10 beta på den här länken:

http://se.releases.ubuntu.com/7.10

Källa: Ubuntu