Att 3D-skrivbordet är aktiverat från start är kanske inte så konstigt med tanke på att Novell förvaltar Compiz-projektet. Compiz 0.5.4 fungerar under KDE såväl som under Gnome. Den nya versionen innehåller stöd för KDE's inbyggda fönsterhanterare så oavsett vilket tema du använder har du tillgång till skrivbordseffekterna. Grafikmotorn ska vara stabil och Compiz 0.5.4 har även stöd för flera samtidiga skärmar.

Några insticksmoduler som följer med från start är "blur" och "annotate". Blur låter dig fokusera på det fönster du arbetar med för tillfället och gör de andra fönstren mer diffusa. Användbart om du har svårt med koncentrationsförmågan men kanske inte att rekommendera om du arbetar med flera fönster samtidigt.

Insticksmodulen Annotate låter dig skriva direkt på skärmen, något som kan vara nyttigt för dig som håller presentationer. En annan modul du då kan ha nytta av är "Zoom" som låter dig fokusera på en vald del av skärmen för att därefter zooma ut till fullskärmsläge igen.

"Fantasin sätter gränserna"
Om du väljer att ladda hem och aktivera Compiz Fusion så är möjligheterna i stort sett obegränsade.Eller för att använda utvecklaren David Revemans ord "Vi kan göra i stort sett vad som helst nu, det är bara fantasin som sätter gränserna". Du hittar allt från fönster som går upp i eldsflammor när du stänger dom till att de splittras eller viks ihop till flygplan och försvinner ut med ett "schwoop". Användarnyttan kan säkerligen ifrågasättas men eftersom infrastrukturen i Compiz Fusion är mobil är det lätt för utvecklare att sätta ihop sina egna moduler med specialeffekter.

"Kuben" har fått ännu fler effekter och fungerar nu även som akvarium för digitala fiskar eller snurrande kugghjul. Det tycks inte finnas någon ända på kreativiteten. Något som däremot kan räknas som en nyttig insticksmodul är "Expo" som låter dig zooma ut och samtidigt viker ut alla dina aktuella fönster för att du ska få en bättre överblick.

En annan tuff funktion är hur du kan navigera mellan olika aktiva program. (i Windows känt som att "alt-tabba"). Du får upp en 3D-bild av dina fönster som du cirkulerar genom att tabba dig runt och väljer program den vägen.

Läs mer på openSUSE