MSI MS6163Pro var ett inte helt ovanligt moderkort i företagsdatorer för några år sedan. Just det här exemplaret, utrustat med en Pentium 3 på 500 megahertz, hade givit upp andan och SAFAs krisgrupp beslutade sig för att försöka rädda det. Det blir allt vanligare att moderkorten inte håller så länge. Datorn stannar bara tvärt eller kraschar slumpmässigt. Istället för att fara ut och skylla på Windows ska du börja med att titta på elektrolytkondensatorerna på moderkortet.

Notera att de nästan alla har börjat bukta upp i toppen och att en brun sörja har börjat komma fram. Det är som en explosion i slow-motion. Även om du inte ser den bruna sörjan, utan bara de buktiga topparna, är det fara å färde. Komponenterna har varit överhettade och innehållet har börjat expandera.

I vanliga fall skulle man svära lite och sedan kasta moderkortet och tvingas köpa nytt kort, CPU och minne. Och om de inte får plats i lådan, även ny låda och nya interface. Har du pressat tidsschema skulle hela datorn antagligen åka i återvinningen.

Det är inte nödvändigt. Låt inte återvinningsföretagen få allt det roliga. Du kan fixa själv!

Varför blir det så här?

På grund av allt hårdare konkurrens tvingas tillverkarna underdimensionera kondensatorerna, med överhettning som följd, kanske efter bara ett år. Kondensatorerna sväller upp, och sagda bruna sörja kommer ut upptill eller nedtill. Och börjar en konding överhettas, drar den med sig de andra intill eftersom den är så varm. När kapacitansen minskat tillräckligt och kondensatorns ekvivalenta serieresistans (ESR) ökat i samma mån, slutar de interna switchaggregaten på moderkortet att fungera och processorn får felaktig core-spänning, 1,5 volt och 3,3 volt, och katastrofen är ett faktum.

Har du tur är det bara kondensatorerna som lyft på hatten och allting har stannat därvid. Har du ett allt för starkt nätaggregat, till exempel ett serveraggregat, kan även switchtransistorerna och switchstyrkretsen ha gått nedanom och hem och då är det för sent att göra något. Switchkretsar, i den mån de över huvud taget går att uppbringa, är oftast mycket svåra att ersätta, även om det faktiskt går med mycket tålamod och en smal lödkolv. I värsta fall kan även CPUn ha fått för mycket.

En sak är säker: Händer det här, så börja inte med att byta CPU.

Grejor behövs

Innan du börjar med något som helst arbete behöver du ordentliga grejor. Skaffa lämpligt antal kondensatorer i lämpliga dimensioner. Se särkilt till att du får en diameter som passar. Elfa har bra sådana.

Moderkort har oftast 4 lager. De två inre lagren är spänningsmatning och slukar oerhört mycket värme vid lödning. Utan en temperaturregerad lödkolv som klarar 450 grader är du chanslös. Går det inte med en, använd två kolvar samtidigt.

Löd som folk. Utan ordentliga kunskaper i lödning är du ännu mer chanslös. För lite värme, så smälter inte tennet. För mycket värme så har du sönder kortet. Är kortet av den nya RoHS-typen utan bly i tennet, behöver du ännu mer värme.

När du ska ha bort en kondensator finns det bara en regel:

- Värm på utta’ helvete! (Mr. Lödexpert efter att han bränt fingrarna).

Vi ska här visa en räddningsaktion

Löd bort alla kondensatorer kring switchkretsarna. Alla. Även om en del kondensatorer inte ser så dåliga ut kommer de att paja efter ett tag ändå.

Använd lödfläta och alla konstens regler. Eftersom kortet slukar så mycket värme går det inte att suga ut allt tenn ur genomföringarna. Alla hål måste borras upp med en 0,6 mm borr. Sug bort det mesta av tennet som sticker upp på andra sidan. Annars kan det bli svårt att ta sig igenom med borren senare.

En 0,6 millimeters borr har lite tjockare bakände eftersom en pinne på 0,6 mm sällan går att fästa i en chuck. Borrar köps på Clas Ohlson.

Sätt borren i en lös miniatyrchuck som du kan hålla i handen.

Borra försiktigt och se till att du inte nöter sönder genomföringshålets kanter.

Resultatet blir en hel massa tennspån och damm. Det måste tas bort noggrant innan du kan fortsätta.

En del hål sitter till synes mitt i ett stort kopparplan, men kan i själva verket vara isolerat från detta genom att koppar saknas i en tunn halvmillimeters ring runt omkring. Här gäller det vara försiktig och inte kortsluta.

Stoppa i alla kondensatorer och VERIFIERA att de sitter åt rätt håll!

Knipsa därefter alla ben lagom korta INNAN du löder, inte efteråt. Knipsar du efteråt kommer det att gå en mekanisk stöt genom lödstället vilket kan få tennet att skjuvas sönder och spricka inuti. Du ser det inte, men det märks garanterat. Efter ett tag...

När du lött fast alla kondensatorer ska du kontrollera om du faktiskt hittat dem alla. Det kan undersökas genom att du tittar på ovansidan och vickar på alla du ser. Då känner du om de sitter löst.

Löd som folk!!!!!

Kondensatorer är ena luringar

Är du osäker på kondensatorerna, mät dem i en mätbrygga. På vårt kort hade hela 19 kondensatorer om 1500 uF 10 volt nära nog exploderat. Kapacitansen hade minskat till bara 5 uF och ESR, den ekvivalenta serieresistansen, som är ett mått på hur bra kondensatorn förmår ”sluka” rippelström, som ska vara 0,032 Ohm vid 1 kHz och 0,027 Ohm vid 10 kHz, ökat till 14 Ohm. Det var inte längre en kondensator, utan snarare ett motstånd.

Vi ersatte alla kondensatorer med 1000 uF 16 volt där sådana fick plats och 470 uF 16 volt där utrymmet var lite snålare. Kapacitansen är inte så betydelsefull, utan det viktiga är lågt ESR. Därför sitter vanligtvis 3-4 kondensatorer parallellkopplade, för att få ned ESR.

Lågt ESR är A och O när aggregatet producerar mikrosekundspikar på 100 ampere.

(De kondensatorer som Elfa så generöst hade hjälpt oss med att stampa på redan vid leveransen hade en ESR på 0,17 Ohm vid 1 KHz, främst på grund av att elektrolyten hade torkat.)

Så här såg de urmonterade fridstörarna ut. Eventuellt duger de till att skjutas med slangbella.

Efter att kortet monterats tillbaka i sitt lugna bo och försetts med lite mer RAM gick Windows XP hyggligt. Det finns inget som säger att den här maskinen inte skulle kunna göra nytta som till exempel Citrix-klient och hålla i många år till. Förmodligen längre än med de tidigare, uslare kondingarna. Alldeles gratis.

Alla spänningar ligger inom toleranserna. Det får duga som bevis. Kan du boota Windows också, har du lyckats.

Felsökning

Nej, så här felsöker man inte. SAFA-gruppens våldsman föregår med dåligt exempel.