Färgsprakande bildreportage!

Min Minolta QMS Magicolor 6100 klarar det mesta, A3 och dubbelsidigt, om man spänner sig, men den kostade cirka 32.000 kronor i inköp då det begav sig. Att fylla på med fyra nya kassetter betingar cirka 10.000 kronor, så efter tre påfyllningar har man i princip köpt en ny skrivare. Det tar emot.

Det är en myt att en laserskrivarkassett inte skulle ”tåla” att återfyllas. Återfyllningsföretag började dyka upp i början av 1990-talet, ganska snart efter att Laserjetarna började bli populära. Skrivartillverkarna osade svavel och hävde ur sig allehanda anklagelser mot återfyllningsföretagen och deras produkter, men har väl mer eller mindre givit upp med tanke på de ekologiska argumenten och det ”trista” faktum att kvaliteten blir alldeles utmärkt. Men tyvärr finns det inget företag som återfyller 6100-kassetter.

Lös toner kan köpas på Internet. Fyra flaskor kostar 128 pund från brittiska U Refill Toner Ltd. i Birmingham. Det blir 1664 kronor, och fyra dagar senare dimper de ned på Posten, tillsammans med ”fylltrattar” speciellt anpassade för just din kassett.

Tre typer av kassetter


U Refill indelar alla laserkassetter i tre grupper:

* unplug, er, that's it som innebär att man drar ur en kork eller plugg i kassetten, häller i färgen och sätter i sagda kork igen.

* melt & pour som innebär att kassetten är helt försluten och man måste smälta upp ett runt hål, på anvisad plats, hälla i färgen och sätta i medföljande kork. Smältverktyget kan också tillhandahållas.

* unscrew & pour som innebär att man måste skruva ut en skruv och ta bort ett täcklock för att komma åt påfyllningshålet, hälla i färgen och skruva tillbaka täcklocket.

varav min är den enklaste: ”unplug, er, that’s it”.

Anledningen till att det är så enkelt att fylla på färgen är naturligtvis att det ska vara enkelt att fylla på den i produktion. Man gör kassetten helt färdig och fyller på pulvret sist, eftersom det är otroligt kladdigt!

Metod


Börja med att se till att alltid spara dina tomma kassetter med eventuella skydd etc., på så sätt att du kan återanvända dem senare.

1. Lägg upp allt du behöver på arbetsbordet, nämligen kassetten, en färgflaska och påfyllningstratt och en tång som når ned till kassettens kork. Sjasa undan alla som inte har där att göra.

2. Låt alla skydd sitta på medan du fyller på, eftersom toner kan börja läcka ut någonstans, med mycket otrevliga följder.

3. För ned tången i hålet och ta tag i korken och dra den rakt ut. Det kan naturligtvis se annorlunda ut på din kassett.

Så här ser korken ut.

4. Lägg undan den på ett torrt ställe.

Så här ser hålet ut efteråt. Dunka kassetten lätt i bordet om gammalt färgpulver har kakat ihop sig.

5. Skruva på fylltratten på färgflaskan, vänd denna och sätt snabbt in den i hålet. Det börjar damma. Kläm lite på flaskan, skaka försiktigt etc så att allt pulver rinner ut. Det kan ta en stund.

6. Efteråt ställer du försiktigt ned flaskan på bordet (inte hårt!).
7. Sätt tillbaka korken i hålet.

8. Torka av överflödigt pulver med en kall, fuktig disktrasa (inte varm). Att borsta av det eller blåsa av det är förkastligt. Skölj disktrasan i kallt vatten.

9. Skriv antalet återfyllningar på kassetten, så du vet hur sliten den är. Det kan tjäna som riktmärke för förslitningen i framtiden.

10. Sätt in i skrivaren.

11. Skriv ut.

12. Skruva av fylltratten från flaskan och förvara den i en tättslutande påse.

13. Skruva på flaskans ursprungliga lock och gör dig av med flaskan.

Trattarna


För en färgskrivare ska du använda fyra olika trattar, en för varje färg. Blanda aldrig ihop trattarna, eftersom färgen då missfärgas. Trattar medföljer alltid färgflaskorna. Förvara trattarna i en tättslutande plastpåse, till exempel inunder skrivaren.

Hur många gånger?


Hur många påfyllningar tål en kassett? Jag citerar U Refill:

Med några undantag anser vi att tumregeln är att de flesta kasetter tål tre återfyllningar - och ibland några till. Men det beror på exakt vilken kassett du har. Vissa klarar mer än tre gånger, andra kan vara lite kinkiga efter den tredje gången och ett litet fåtal kan bli kinkiga även efter bara två återfyllningar. Under våra första prover 1996 kunde vi skriva ut perfekt med en HP Laserjet 5L/6L-kasett till någonstans i mitten av den sjunde återfyllningen

Medan vi utvecklade återfyllningssatsen till HP1010/1012/1015 under år 2003 kunde vi fylla på den fyra gånger. Sen blev vi trötta på att titta på när den skrev ut. Den fick göra tjänst och skriva ut alla våra kvitton och leveranssedlar under de kommande två åren. Vårt rekord för att återfylla en Epson C1100-kassett är 14 gånger, eftersom den inte innehåller några konstruktionsdetaljer som begränsar livslängden, som andra kassetter gör.

Å andra sidan rekommenderar vi bara en återfyllning av färgkassetter till Samsung CLP-500, och samma sak gäller för Konica Minolta Magicolor 5430.”

Om det skulle finnas problem med livslängden anger U Refill det i ”Startsatsen” som man lämpligen beställer första gången.

För att hålla koll själv, ska du alltid märka din återfyllda kassett med hur många gånger du återfyllt den.

Överskottskassetten


Egentligen blir det mesta färgpulvret kvar i skrivaren oanvänt och åker ned i en överskottskassett, som blir full till sist. Är man dum köper man en ny sådan av tillverkaren, medan det i själva verket räcker med att ta den och vända upp och ned på den ock skaka ut innehållet i en påse.

Skulle din skrivare kräva en ny överskottskassett också, följer en sådan med vid färgleveransen.

Framtiden


Nu är det bläckstråletillverkarna som står inför nästa återfyllningshot. Ett par gram bläck i en liten kassett kan kosta flera hundra kronor. I och med att fotoskrivarna har börjat med 8 eller 10 färger rakar kostnaderna i höjden. Samtidigt kan de stora reklamföretagen som skriver ut 15-metersbanderoller kan köpa en gallon bläck för 250 kronor! Massor av företag säljer bläck i injektionssprutor, eller säljer återfyllda kassetter.

För att stävja detta återfyllnings-otyg har tillverkarna börjat förse kassetterna med en liten krets som berättar för skrivaren att kassetten är slut, men de nedriga återfyllningsföretagen säljer apparater som kan återställa även den lilla kretsen. HP har svarat med att stämma ett tyskt företag för att få slut på ”återfyllningseländet”, men har sedan själv börjat sälja lågpriskassetter still sina skrivare. Snacka om dubbelmoral.Faktaruta: Inköp

Köp färg hos www.refilltoner.com

Ange företagets registreringsnummer (VAT number) i rutan för detta, så drar de av engelsk moms också.Faktaruta: Arbeta säkert

* Arbeta alltid på en tidning!

* Håll barnen/medarbetarna borta.

* Sätt alltid på locket på färgburken när du ställer den ifrån dig. Skulle den välta blir diskbänken, du, golvet, väggen mm sååå färgrika!

* Skulle du spilla ut färgpulver eller få det på fingrarna, tvätta bara i kallt vatten. Varmvatten får pulvret att fästa.

Hur gult blir det på bordet om du välter färgflaskan? Så här!

Går det att få rent? Förmodligen aldrig helt och hållet.