Kostnad: Linux är gratis och operativsystemet är fullt med all mjukvara du behöver. Microsoft är giriga. Vista Home Premium och Ultimate kostar tusenlappar, även när du ska uppgradera från XP. Ska du uppgradera till Office 2007 måste du hosta upp ytterligare en bunte pengar.


Resurser: Även den mest fullspäckade Linuxdistributionen kräver inte mer resurser än en vanlig Windows XP. Vista är girigt - ett PC-operativ som behöver två gigabyte RAM för att fungera acceptabelt och 15 gigabyte hårddiskutrymme är att ta i för mycket.


Hastighet: Linux var snabbare på min Dell Inspiron Core Duo än XP, åtminstonde som XP kom när jag köpte datorn. När jag hade gjort mig av med allt skräp, bloatware och bytt antivirus så antar jag att XP och Linux är lika snabba.


Inga skräpprogram: Linux är fritt från adware, trialware, shovelware och bloatware. Att använda Linux är som att titta på det publika,statsägda TV-nätet - fritt från reklam.


Säkerhet: Förra året kom det 48 000 nya virussignaturer för Windows vilket ska sättas i relation till de 40 som dök upp för Linux. Ändå skeppas alla Linuxdistributioner med brandväggar och antivirus. Program som Guarddog och Clam-Antivirus är givetvis gratis.


Dual boot: De bästa Linuxdistributionerna gör det enkelt att starta valfritt operativsystem och de tar även hand om partitioneringen så du slipper köpa mjukvara enbart för det. Windows på min Dell fungerar fortfarande bra efter att ha installerat och avinstallerat ett dussintals Linuxdistributioner.


Installation: Alla som installerat Windows från scratch vet att det kan ta timmar och till och med dagar innan du har fått igång alla dina program. Med Linux kan det ta så lite som en halvtimme för att installera operativsystemet, verktygen och alla program. Ingen registrering eller aktivering behövs. Inget pappersarbete.Uppgradering av operativet:
Du kan inte ladda hem en uppdaterad version av Windows. Du måste använda CDn som kom med din PC, ladda hem alla patchar som Microsoft har släppt sedan operativsystemet släpptes. Med Linux så laddar du helt enkelt ned senaste versionen av din distribution (inga som ställer några frågor), du har dina personliga datafiler på en separat partition så du slipper lägga in dom på nytt.


Hålla ordning på mjukvaran: Som de flesta Windowsanvändare så har jag en hylla full med CD-skivor med program. Jag har dessutom en liten bok med serienummer under sängen om jag skulle behöva ominstallera. Med Linux så behöver du inte vara orolig att bli av med serienummer eller lösenord.


Uppdatera mjukvaran: Linux uppdaterar din mjukvara när det finns uppdateringar på nätet - det inkluderar även programmen. Microsoft sköter det för Windows men alla andra program måste du själv se till att uppgradera. Det är ungefär 60 program som jag har - på var och en av mina datorer. Linux klarar även av uppgraderingarna utan att behöva starta om datorn. XP klagar var 10:e minut tills du startar om datorn.

Mer säkerhet: Idag så är operativsystemet inte speciellt känsliga för intrång. Värre är det med programmen som du har installerat. Därför är det viktigt att hålla även de programmen uppdaterade. Kräver mycket arbete i Windows men i Linux är det automatiskt.


Ingen defragmentering: Linux använder ett annat filsystem som inte behöver defragmenteras. NTFS var på väg att bytas ut i Vista men nu blev det inte så. Visserligen har Vista automatisk diskfragmentering men defrag är fortfarande inget roligt.


Massor av inbyggda program: Verktygen som följer med Windows är rätt ordinära och det är därför det finns så många små programmakare som tjänar pengar på att skriva bättre program. Programmen på Linux kan jämföras med de bästa fria mjukvarorna på Windows. CD-bränning, fotoalbum, diskverktyg, inbyggd PDF-konvertering i alla program.

Källa: DesktopLinux