Mark Shuttleworths önskan har äntligen gått i uppfyllelse. 3d-skrivbordet är äntligen med från start. Det blev inte Edgy Eft, det blev inte Feisty Fawn men det blev Gusty Gibbon som tog hem den pokalen.

Varje distribution brukar ha ett genomgående tema. I förra versionen var det virtualisering i Gutsy Gibbon är det grafik, yta, användarvänlighet och stabilitet.

Det omdiskuterade 3D-skrivbordet Compiz är det som följer med när du installerar senaste versionen av Ubuntu. På grund av sin modulära uppbyggnad hittar du en mängd olika 3D-effekter som du kan aktivera och prova på. De flesta är kanske roliga de första gångerna du provar dom men du kommer garanterat att hitta en del guldklimpar som du kommer att fortsätta använda i ditt dagliga arbete.

Även om 3d-skrivbordet får den mesta av uppmärksamheten så måste vi lyfta upp andra nyheter som vi hittar under huven på Ubuntu 7.10.

Bulletproof-X ser till exempel till att grafikläget aldrig slutar att fungera. Skulle konfigurationen vara helt felaktig så får du alltid upp ett felsäkert läge där du kan rätta till saker och ting.

Dyn-Tics gör att energikonsumptionen i Linuxkärnan sjunker. Kanske inte något som du som hemmaanvändare bryr dig så mycket om där grafikkortet är den mest effektslukande enheten du har i datorn men för stora serverparker kan det här spara åtskilliga watt med sänkta kostnader som följd.

Firefox som är förstahandsvalet av webbläsare har blivit integrerad med mjukvaruhanteraren i Ubuntu 7.10. Flera av insticksmodulerna kan du alltså installera via Ubuntus egna servrar.

Här kan du läsa mer om hur du får igång alla funktioner i Ubuntu 7.10

Räkna med att Canonicals servrar kommer att få slita under dagen och att deras fiber kommer att gå glödhet. Eftersom vi lärt oss läxan från förra lanseringen så är det bästa att gå direkt mot de servrar som vi har i Sverige.

Ni har tre speglar:

Tänk på att Torrent-filer oftast är snabbare än att ladda ner vanliga ISO-filer.

Tanka medans det är hett!