Under året har skräppostarna provat flera vägar för att komma runt spamfiltren och nå fram med reklamen till mottagaren. Det senaste är att budskapet läggs in i en mp3-fil. I en robotisk stämma med dålig ljudkvalitet uppmanas man att köpa aktier i företaget Exit Only Incorporated. En aktie som enligt rösten förväntas stiga kraftigt i värde.

- Skräppostarna har sannolikt köpt aktien billigt, och de försöker nu att öka kursen genom att övertala andra att köpa mer. När värdet väl har ökat så säljer de av snabbt, säger Graham Cluley på säkerhetsföretaget Sophos.

Enligt konkurrenten Commtouch upptäcktes de första mejlen klockan 22.24 på onsdagen svensk tid. Under de efterföljande arton timmarna utgjordes mellan sju och tio procent av all skräppost mp3-spam.

Commtouch uppger att filerna oftast är runt 85 kilobyte stora, men uppåt 147 kilobyte har rapporterats. Ämnesraden är oftast något i stil med ”Re” eller ”Fwd”. Den bifogade filen kan ha känslobetonade namn, som dadsong.mp3, oursong.mp3 eller weddingsong.mp3, namn på kända artister eller låtar som santana.mp3, bspears.mp3 och sayyourname.mp3, eller andra ljud av olika slag, så som coolringtone.mp3 och answeringmachine.mp3.

Förutom risken för spam ser Cluley en annan anledning att spärra att mp3-filer når användarnas inkorgar.

- Många musikfiler inkräktar på upphovsrätten, och det kan vara svårt för företaget att konstatera vilka som är legala och inte efter de har mottagits. Att blockera mp3-filer, eller åtminstone sätta dem i karantän tills användaren vill komma åt dem, kan vara ett sätt för företag att agera mot användningen av e-post för illegal fildelning.

Källa: Sophos.