När du kör med dubbla skärmar så avaktiveras automatiskt 3d-skrivbordet. Tydligen något som ska lösas i nästa version av Compiz.

Paketet compizconfig-settings-manager som du behöver för att få alla skrivbordseffekterna måste installeras i efterhand. Borde vara med från början.

Du kan inte navigera menyerna enbart med snabbtangenter utan måste även ta till piltangenterna. Du borde kunna starta menyn och hoppa mellan olika val genom att trycka begynnelsebokstaven. Det fungerar inte riktigt. Du måste först öppna menyn, sedan gå ned med piltangenten och därefter trycka på på begynnelsebokstaven. Både Gnome och KDE har problem med detta.

När du installerar proprietära grafikdrivrutiner så följer inte administrationsverktyget med per automatik utan måste installeras i efterhand. Har du Nvidia heter paketet nvidia-settings. Vidare så läggs det inte in som ett menyalternativ utan du måste starta det från kommandoraden.

Stödet för att se på DVD-filmer måste installeras genom att lägga till en separat källa, alldeles för krångligt för vanliga användare.

Fonterna är inte homogena över hela operativsystemet. Du har olika fonter beroende på program. De ser ut på ett sett i Gnome, ett annat sätt i OpenOffice och ett tredje sätt i till exempel VirtualBox. Vidare så har inte Wine (Windows-API) stöd för de vanliga Windows-fonterna vilket gör att de Windowsprogram du kör under Wine inte ser lika trevliga ut som under Windows. Du kan lösa problemet genom att kopiera över dina fonter från Windows till Wine.

Filhanteraren i Gnome som öppnas när du väljer ”Öppna fil” eller du ska ladda upp något till Internet via en webbsida kan inte visa tumnagelbilder. Väldigt irriterande om du ska öppna eller ladda upp bilder. Den vanliga filhanteraren har däremot bra stöd för förhandsvisning av massor av olika filformat.

Du kan inte få igång din Wacom-platta utan att gå in och hacka i xorg.conf. Du har inte heller något grafiskt gränssnitt för att göra dina Wacom-inställningar utan du är förpassad till prompten.

Det medföljande Javastödet håller inte måttet. Du måste byta ut det mot Suns JRE för att slippa problem. Problemet blir förhoppningsvis ett minne blott när OpenJDK är 100 procent klar.

Du har ingen knapp ”Kör” eller ”Run” i menyn. Oumbärligt för att arbeta mer effektivt med skrivbordet.

Har du synpunkter på de brister vi hittat eller om du har en bättre lösning eller kanske fler brister - skriv en kommentar!