Föreställ dig att ha en passagerar i bilen som aldrig ger fel vägbeskrivning, håller ditt humör uppe och kollar din e-post medan du kör. Den här framtidsvisionen presenteras av biltillverkaren Nissan på Tokyo Motor Show 2007, som öppnar för allmänheten nu i helgen.

Den här passageraren är givetvis inte mänsklig utan en liten robot som kallas Pivo-kun. Roboten sitter monterad på instrumentpanelen i konceptbilen Pivo 2 och är mer än en leksak. Den har en viktig säkerhetsroll.

Genom kamerorna i ögonen kan roboten avgöra om föraren är stressad eller trött, och då föreslå en vilopaus.
- Vi har data som visar att glada förare är med om betydligt färre olyckor än deprimerade sådana, så den här roboten finns här för att hålla föraren glad jämt, säger Masato Inoue, chefsdesigner på Nissan.

- Den guidar föraren och kan ibland liva upp stämningen. Exempelvis kan roboten säga till en irriterad förare; hej, du ser lite arg ut. Varför? Snälla lugna ner dig.

Det behövs egentligen ingen robot för att göra det här. Samma funktioner skulle man kunna åstadkomma genom att fästa kamerorna direkt på bilens instrumentpanel, men Inoue menar att det finns ett medvetet val bakom roboten.
- Den skapar en sorts intim relation mellan bilen och föraren.

Tekniken som ska känna igen sinnesstämmingar testas just nu i verkliga situationer av Nissan. En kamera som är monterad framför föraren följer ögonrörelser för att avgöra om föraren är sömnig. Om så är fallet spänns säkerhetsbältet och förhoppningsvis gör denna rörelse att föraren vaknar upp och roboten kan föreslå en stunds vila. Ett röstmeddelande hörs också och ett meddelande dyker upp på bilens navigationsskärm.

Konceptbilen Pivo 2 riktar sig till de miljontals unga kvinnor som bor i japanska städer. De kallar sig själva "pappersförare", en referens till körkortet som de faktiskt har men sällan använder. När de väl hamnar bakom ratten är de inte de mest kapabla bilförarna på stadsgatorna, menar Nissan.

Med Pivo 2 ska det dock bli enklare för dem, och alla andra oerfarna förare, att köra bil. Förutom den hjälpsamma roboten har den helt elektriska bilen en förarhytt som kan snurras 360 grader, vilket gör till exempel fickparkeringar till en barnlek. Hjulen kan dessutom svängas 90 grader så när man väl hittar en parkeringsplats är det bara att svänga direkt in i sidled.

Enligt Nissan väntas Pivo 2, eller en liknande modell, nå marknaden runt 2015.