Uppdraget var enkelt. Hur ska man som konsument gå tillväga för att slippa betala licenskostnaden för en Windows OEM-installation när du väljer att köra ett annat operativsystem än det som följer med maskinen.


Dell
Efter ett samtal till Dell där vi ställde frågan till deras marknadsavdelning blev vi några timmar senare uppringda av Lars Kristensen på Dell i Danmark. Lars ger ett klart positivt besked till de i de nordiska länderna som vill spara in några hundralappar på datorköpet:

- Det går inte att köpa datorn utan Windows via vår hemsida men om man istället ringer till oss så är det möjligt att få datorn levererad utan operativsystem. Jag kan inte säga på rak arm hur stor kostnadssänkning det blir men jag skulle gissa på en femhundra kronor eller något sådant, det säger Lars Kristensen

Alltså inget svar på hur konsumenten kan gå tillväga för att få tillbaka pengarna för en Windows-licens men det faktum att det faktiskt går att köpa datorn utan operativsystem gör att Dell får betyget godkänt.

Betyg: Godkänt



Fujitsu Siemens Computers

När vi ringer Fujitsu Siemens Computers får vi även där ett positvt och klart besked om hur man ska gå tillväga. På Fujitsu Siemens Computers får vi prata med Mats Mileblad som är ansvarig för konsumentfrågor:

- Kan jag få pengarna tillbaka som konsument om jag inte vill använda mig av det förinstallerade Windows Vista?

- Jo, det kan du faktiskt få. Det står utförligt om det i garantianvisningarna om hur man ska göra och så finns också information om EULA på Microsofts hemsida som du kan läsa. Det kan i och för sig hända att supporten är lite ringrostiga när det ringer folk i de här ärendena eftersom det bara brukar vara en till tre individer per år som har de frågorna.

- Hur mycket pengar rör det sig om?

- Det är ungefär 400 kronor skulle jag kunna tänka mig.

- Kommer pengarna från er eller från Microsoft?

- Det är vi som betalar så det är inga pengar som kommer från Microsoft

- Och summan är beroende på vilken mjukvara som är installerad på maskinen då antar jag?

- Ja, just det.

Fujitsu Siemens har alltså rutiner för att hantera Microsofts EULA och återbördar även ett antal hundralappar till konsumenten som inte är intresserade av Windows.

Betyg: Godkänt.


HP
HP väljer att svara via mail och skriver att kunden har möjlighet att köpa datorn utan operativsystem genom att använda sig av deras webbaserade konfigureringsverktyg – Top Config.

Så här svarar HP:

”HP erbjuder datorer med Microsoft XP, Microsoft Vista eller Free DOS som operativsystem. De lagerförda produkter vi har kommer uteslutande med Microsoft XP eller Vista, men genom konfigureringsverktyget Top Config kan våra kunder beställa Free DOS som operativsystem. Kunden kan alltså undvika kostnaden för ett Windowsoperativ om han inte avser använda det genom att skräddarsy sin PC genom HP Top Config. I de fall en kund har köpt en HP PC med Windows-operativ och inte accepterar villkoren i EULA kan han returnera hela datorn direkt till sin återfösäljare under förutsättning datorn i nyskick och orginalförpackning.”

En sökning på Hps svenska sajt efter ”Top Config” ger oss tyvärr inte några vettiga träffar – alls. I deras webbshop kan vi inte välja operativsystem så i själva verket var deras svar rätt värdelöst för dig som är konsument. ”Top Config” är antagligen en tjänst för större företag vilket du som konsument inte har någon möjlighet att använda. Alltså – godkänner du inte EULA så blir det till att skicka tillbaka hela datorn, kräva pengarna tillbaka och välja en annan leverantör.

Betyg: Underkänt


Acer
Acer hörde av sig efter några dagar där de skickade med ett tydligt flödesschema för hur konsumenten ska gå tillväga för att få tillbaka pengarna för operativsystemet som han inte är intresserad av. Positivt att Acer har rutiner men efter att ha läst hur kunden ska gå tillväga så står det klart att vinsten är minimal.

För att få tillbaka de hundralappar som Acer har köpt licensen för hos Microsoft så måste du agera inom 30 dagar efter ditt köp, kontakta Acer för att få ett papper tillskickat där du ska fylla i att du inte är intresserad av Windows. Pappret och datorn ska därefter skickas till ett servicecenter – på din bekostnad där tekniker ska avinstallera operativsystemet. Därefter skickas datorn tillbaka till dig – även det på din bekostnad vilket i slutändan betyder att de pengar du sparar in på Windows kommer att gå till fraktbolag som skeppar din dator fram och tillbaka. Du kan komma runt kostnaden genom att lämna in datorn själv på det servicecenter som är närmast och sedan hämta den men betyget för Acer blir ändå knappt godkänt.

Betyg: Knappt godkänt


Lenovo
När vi blir kontaktade av Lenovo är beskedet tyvärr negativt. Enligt Eva Forsgren, ansvarig för marknadsfrågor finns det inga sätt att slippa betala för Microsofts mjukvara.

- Vi ser det som att kunden köper en paketlösning. Man kan ju jämföra det med att köpa en bil där du helt plötsligt inte vill ha motorn längre, kanske lite lustigt exempel men det är iallafall så det är just nu. Windows följer med. Man kan också jämföra det med en hårddisk – det ingår helt enkelt.

- Men, frågar vi. Du tror inte att ni bryter mot Microsofts EULA om ni inte låter folk få tillbaka pengarna för en licens de inte godkänner?

- Nej, våra kunder blåser oftast maskinen och lägger på sin egen image.

- Vilka kunder är det? Har du något exempel?

- Det är stora företagskunder

- Så du säger att de lägger på sitt eget operativsystem - men de kan alltså inte heller då köpa sina maskiner utan operativsystem?

- Nej, just det. Det är en paketlösning som vi ser det. Nu vet jag inte hur våra konkurrenter gör och jag vet inte vad ett operativsystem kostar löst idag. Låt oss säga att det kostar 1000 kronor. Det är ju inte den faktiska kostnaden för operativsystemet.

- Fujitsu betalar tillbaka 400 kronor.

- Jaha, men vi ser det i alla fall som en paketlösning. Det är troligt att det kommer att bli en förändring framöver men det är ingenting som vi vet nu.

Trots att Lenovo lägger allt krut på Windows verkar förtroendet för Vista inte ligga på topp – i alla fall inte om vi får tro deras kundsupport som vi ringde dagarna tidigare för att undersöka om de vista hur man kunde gå tillväga:

Vi ringde supporten på Lenovo och låtsades vara intresserade av att köpa en Thinkpad utan operativsystem.

- Hej, jag är intresserad av att köpa en Thinkpad men jag behöver inte Windows. Jag kommer att installera maskinen med Linux så jag skulle i så fall vilja ha möjligheten att få tillbaka pengarna för Windows Vista. Är det möjligt?

- Det kan jag faktiskt inte svara på. Jag sitter med teknisk support så jag antar att det är något du får ta med återförsäljaren. Dustin, Techdata exempelvis. Du kan göra en sökning på pricerunner så får du fram återförsäljare i Sverige. Du får ta det med dom helt enkelt.

- Men hur ska jag göra då för att få maskinen utan Windows - jag vill ju köra Linux?

- Jag antar att du får installera om maskinen och helt enkelt plocka bort Windows och installera Linux, säger supportkillen i andra änden av luren.

Men..forsätter han, om du nu väljer att lägga in ditt eget operativsystem så rekommenderar jag dig att bränna ut återställningsskivorna så du kan återställa maskinen om det skulle vara några problem. När eller om Windows Vista skulle bli stabilt någon gång i framtiden så kan du ju alltid lägga in det och uppgradera till senaste service-packen..

Betyg: Underkänt