TechWorld Open Source blev nyfikna efter att ha läst en hel del läsarkommentarer om det danska företaget Zepto Computers som är specialiserade på att sälja datorer, inklusive bärbara utan operativsystem så vi ringde upp Zepto och fick prata med Peter Erlandsson som är försäljningschef.

- Det pågår en diskussion just nu om hur man ska köpa sina datorer utan operativsystem, då speciellt bärbara och ert namn har dykt upp på ett flertal ställen. Skulle du kunna berätta lite om er verksamhet och de datorer som ni säljer? Ni har ju gått ut hårt med att ni har de billigaste datorerna på marknaden.

- Jo, säger Peter Erlandsson och vi kan ana ett leende i andra änden på linjen
- Det är många som blivit lite aggressiva när vi gått ut och säger att vi har den billigaste datorn. De menar på att man inte kan köra datorn när man köper den från oss eftersom den saknar operativsystem. Men det är ju fel: Man kör ju Linux – man kan köra hur mycket som helst!

Peter Erlandsson fortsätter:
- Vi ställer frågan: Vad vill du ha? Förvalet är inget operativsystem. Det är hela vårt upplägg med hur vi tänker och jobbar. Det är ju en helt annan dator. En dator ska inte definieras efter det operativ man har – utan efter konfigurationen.

- Men hur många av era kunder är det då som väljer en konfiguration utan operativsystem?

- Vi säljer en hel del utan operativsystem. Det ligger på runt 20-30 procent. Men vad de sedan installerar för operativsystem det vet vi ju inte. En del installerar säkert Windows men många kör Linux.

- Kan ni ge support på Linux?

- Vi har inte möjligheten att supporta det idag. Men vi tittar på de möjligheterna. Vi känner att vi inte har den kompetensen idag.

När vi tittar närmare på Zeptos hemsida ser vi att de har en uppsättning med bärbara som täcker de flesta behov. Allt från mindre, billiga bärbara för vanligt skrivbordsarbete och surfning till häftigare maskiner med rejält tilltagna grafikkretsar.

Prislappen på maskinerna är låg men beror som sagt på avsaknaden av operativsystem. För att se efter hur mycket Windows kostar går vi in på ”Konfiguration” och väljer ”Operativsystem”. Där pendlar priserna mellan den billigaste Windows-varianten, Vista Home Basic på 835 kronor och upp till Vista Ultimate på 2081 kronor.

Inte konstigt att konkurrenterna är "aggresiva"