En fejd mellan två krönikörer började med att Linuxkrönikören Steven J. Vaughan-Nichols i en av sina krönikor ställde en fråga huruvida Vista efter ett år på marknaden nu kommit ikapp Linux.

Han jämställer Linux med en bil och konstaterar att ingen trodde att en japansk bil skulle kunna sälja bättre än en inhemsk amerikansk sådan, som så skedde i början av 1990-talet. Han jämför vidare Microsoft med de stora amerikanska biltillverkarna som går på knäna eller blir sålda på grund av svikande försäljningssiffror och menar att samma sak kan hända Microsoft.

Steven jämför Vista med en gammal bensinslukande amerikanare och säger att hans hårdvara likväl hans applikationer inte fungerar trots att det gått ett år sedan Vista släpptes. Han anser vidare att en medeldator med två gigabyte arbetsminne, en tvåkärning processor och inbyggd Intel-grafik inte räcker för att köra Vista. Samtidigt kan man ta en dator med 512 megabyte arbetsminne och nästan vilken processor som helst och sedan köra valfri modern Linuxdistribution utan problem, hävdar Steven i sin krönika.

Microsoft-krönikören Joe Wilcox satte kaffet i halsen när han läste Stevens krönika och svarar på den genom att jämföra Ubuntu som att köra bil utan vindruta och dörrar, och att Linux är som en utländsk bil med endast två hjul, en ratt och bromsar. Joe skriver vidare att Linux inte kör några Windowsprogram och att det är just Windowsprogram alla använder. Han skriver också att han förstår jämförelsen med japanska bilar, under 1880-talet, och han menar att Linux ligger 110 år efter utvecklingen.

Joe menar att användarvänligheten, hanterbarheten och antalet program är Windows styrka. Samtidigt säger han att det tvärtemot vad Steven påstår aldrig varit så bra drivrutinsstöd i något Windows som i Vista då de flesta drivrutinerna som inte installerats efter en ny installation finns att hämta från Windows Update. Detta är något som inte är möjligt i Linux och just drivrutiner i Linux är ingen höjdare och något som Linus Torvalds verkligen borde arbeta vidare med, avslutar Joe.

Läs krönikorna här: Desktop Linux, Microsoft-Watch

Läs fler artiklar om Windows Vista här!