Sju år efter att den ursprungliga lagstiftningen godkändes av det brittiska parlamentet för att bekämpa terrorism började avdelning tre av Regulation of Investigatory Powers Act gälla i oktober i år. En brittisk djurrättsaktivist ser ut att bli den första att behandlas enligt den. Efter att polisen beslagtagit hennes bärbara dator har polisen uppmanat henne att lämna över kryptonycklarna till krypterade filer som de säger sig ha hittat på hennes dator.

I en blogg hävdar hon att hon själv aldrig krypterat något på sin disk. Hon skriver att hon försökt komma underfund med hur PGP fungerar, men inte lyckats. Enligt nyhetstjänsten The Register är det oklart om polisens önskemål om kryptonycklarna är just ett önskemål eller ett formellt krav.
Ifall det är ett krav innebär den nya lagen att hon kan dömas till två års fängelse för vägran att lämna ut kryptonycklarna. Om hon däremot är misstänkt för brott som innebär hot mot rikets säkerhet kan hon dömas till fem års fängelse för att vägra lämna ut kodnycklarna.

Ett problem i sammanhanget är att polisen rimligen måste bevisa att det verkligen är hon som krypterat filerna.
Både Microsofts Passport Network och många e-handelstjänster använder cookies som är krypterade. Vissa system för inloggning och autentisering lagrar krypterad data på användarens dator. Eftersom den som använder datorn inte har nyckeln till dem blir den brittiska lagen minst sagt konstig.
Krypterade filer kan också hamna på någons dator att de e-postats dit av en annan person. Ytterligare ett alternativ är att filerna är steganografiskt krypterade. Till exempel att data gömts genom att omärkligt flätas in i bilder, ljud eller andra stora filer där det finns digitalt brus att gömma sig i.

Enligt polisen Stefan Kronqvist på rikskriminalens IT-avdelning finns ingen liknande lag i Sverige.

- Vi har ingen speciallagstiftning om kryptering i Sverige. Stöter vi på oåtkomlig information i brottsutredningar får vi försöka komma åt den på andra sätt. Vi får försöka agera utifrån varje speciell situation, säger Stefan Kronqvist på rikskriminalpolisen.

Källa: The Register