När man ställer två arkitekturer mot varandra kan det inte bli annat än en Big Bang. Men hur stora är då skillnaderna och vart finns dom?

Två oförglömliga citat - två världsuppfattningar
Linux har sina rötter i UNIX-världen. Citatet "Jag tror det finns en världsmarknad för ungefär fem datorer", Thomas Watson, Senior IBM säger oss en hel del om den världsuppfattning IBM hade vid den tiden det begav sig. UNIX var från början tänkt för stora system.

Bill Gates å sin sida köpte de fulla rättigheterna till operativsystemet QDOS för en spottstyver och började jobba mot att utveckla ett system för en massmarknad. Samma Bill Gates kläckte sedan det lika oförglömliga "640 kilobyte bör räcka för fem som helst".

Hur som helst så kan vi urskilja två stycken vitt skilda världsuppfattningar där båda grovt underskattade utvecklingen. Två sätt att tjäna pengar. Å ena sidan har vi UNIX som var tänkt att köras i ett fåtal enterprisemiljöer och i andra änden ser vi DOS som skulle ut till så många personer i världen som möjligt. Där IBM inte såg några pengar såg Bill Gates en dold miljardmarknad. Tänk på att ett av de mest framgångsrika företag vi skådat i Sverige är Tetrapak och grundaren Rausing en av världens rikaste. Tetrapak tjänar sina pengar på att sälja mjölkpaket - utan mjölken i.

Två filosofier - en marknad
UNIX kommer alltså från enterprisesegmentet men vill nu ta andelar på skrivbordsmarknaden genom Linux. Windows kommer från skrivbordsmarknaden men vill ta andelar på enterprisesegmentet. Det faller sig naturligt att vi även har två grupperingar av anhängare där varje grupp framhäver "sin" lösnings förträfflighet.

Man kan tycka vad man vill om Microsofts lösningar men ser man på faktum så har Microsoft drivit på utvecklingen rejält och ironiskt nog även sänkt priserna rejält. Ni som jobbar med Suns grejer vet säkert vad de kostar. Jag är säker på att världskartan och prislapparna skulle se väldigt annorlunda ut idag om inte Microsoft hade funnits. Själv är jag tacksam över att de drivit på så hårt som de gjort. Microsoft tillsammans med Intel har gjort IT tillgängligt för gemene man.

Sedan har UNIX satt ribban för de krav vi ska ställa på affärskritiska lösningar där stabilitet, säkerhet och innovation är ledstjärnor. De systemen är designade för att aldrig gå ner - och då menar jag aldrig.

Idag ser vi hur två världar kolliderar. Det är vad som händer när två tankesätt slåss om samma marknad. Det är inte enkelt att ställa två lösningar baserade på olika filosofier bredvid varandra och jämföra som Lars Dobos gjort i sin artikel "Linux har långt kvar" men trots det är jämförelsen gjord eftersom de nu löser samma problem.

En bästa väg

Jag vill inte spekulera i vilken arkitektur som är överlägsen den andra. Efter att ha arbetat professionellt med båda plattformarna skulle jag vilja påstå att det beror till 100 procent på utövaren. Nej, de fundamentala skillnaderna mellan Windows och Linux hittar vi i utvecklingsmodellen som används. Proprietärt/Closed source vs GPL/Open Source.

Jag vill bestämt hävda att GPL/Open Source är det största som hänt IT-branchen sedan Bell Laboratories uppfann transistorn - och hur många radiorör ser vi ute idag?