Det går mer krypterad trafik på internet. Men alla som hoppas på att krypteringen ökar på grund av att vanliga användare har börjat ta sin personliga integritet på allvar, krypterar sin e-post och anonymiserar sitt surfande riskerar att bli besvikna.

- Det är en försvinnande liten del. Den krypterade trafiken ökar genom att Bittorrent-trafiken ökar. De uppdaterade klienterna är inställda att kryptera ”by default”, säger IT-säkerhetsexperten Olle Hällnäs.

- Även DirectConnect krypterar i viss mån och i Sverige är DC++ fortfarande rätt populärt. Jag tror det beror på Bredbandsbolaget som har höga hastigheter inom de egna näten. När du kör uTorrent kan du inte bestämma vilken annan användare du vill tanka från. Men med DC kan du det och då är det bättre att köra 100 megabit mot grannen än två megabit mot stora internet, säger Olle Hällnäs.

Den nya lagen om att lagra trafikdata från internettrafik ställer han sig frågande till.

- Visst kan vi spåra trafik och identifiera hushåll när den nya lagen träder i kraft. Men vi kan inte dekryptera innehållet i trafiken.

Ändå tycker han att vi i Sverige sluppit ganska lindrigt undan jämfört med den danska implementationen av samma lag.

- Där ska alla ISP:er, webbhotell, hotspots och universitet lagra trafikdata. Dessutom finns det en konstig skrivning om att lagra var 500:e datapaket, inte per session utan var 500:e totalt. Hur har de tänkt där?

Källa: The Register