I en vanlig lcd- eller oled-skärm består varje bildpunkt av tre subpixlar för färgerna röd, grön och blå. För att rita ett vitt vertikalt streck på en vanlig bildskärm tänds samtliga tre subpixlar för respektive bildpunkt i strecket. Det smalaste strecket som kan ritas på skärmen består alltså av tre subpixlar i bredd.

I den oled-skärm som Samsung ska börja tillverka används en teknik kallad Pen Tile som uppfunnits av det amerikanska företaget Clairvoyante (www.clairvoyante.com). Med Pen Tile behövs det bara två subpixlar i bredd för att rita ett vitt vertikalt streck.

För att rita strecket används en vertikal uppsättning gröna subpixlar plus ytterligare en vertikal uppsättning subpixlar där varannan subpixel är blå och varannan röd. På så sätt kan en Pen Tile-skärm visa samma upplösning som en vanlig skärm men med en tredjedel färre subpixlar (och alltså en tredjedel färre transistorer).

Clairvoyante kallar tekniken ovan för Pen Tile RGB. Företaget har också utvecklat en snarlik teknik kallad Pen Tile RGBW som även använder vita subpixlar. De vita subpixlarna har inget färgfilter utan skickar bara ljuset från bakgrundsbelysningen vidare ut genom skärmen. Fördelen med den sistnämnda tekniken är att de vita subpixlarna förbättrar skärmens ljusstyrka.

Samsung räknar med att börja tillverka provexemplar av skärmen under första kvartalet nästa år och inleda massproduktion under tredje kvartalet samma år.