Efter att maniskt ha följt de senaste månadernas rapportering kring öppen källkod så kan jag konstatera att flera av varandra oberoende källor pekar på en fördubbling av användarbasen under det gångna året. Linux Foundation, DesktopLinux, XiTi-monitor och idag en undersökning av NetApplications

Så blev alltså 2007 men hur ser det ut inför 2008?

Det absolut mest aggresiva Linux-budskapet jag sett på sistonde kommer från Asustek som går ut med att de nu säljer en bärbar Linux-dator var sjätte sekund. En dator var sjätte sekund är ganska exakt vad de är tvingade att kränga om de ska nå upp till sitt säljmål på fem miljoner datorer under 2008. Håller de den takten så blir det exakt 5.256.000 stycken - nåja plussa på ytterligare 14400 eftersom det är skottår.

Vi rapporterade tidigare om Everex lyckade satsning på GreenPC i Wal-Marts butiker men i skuggan av EeePCs är den försäljningen en droppe i havet. 10 000 sålda datorer på två veckor blir "bara" en dator varannan minut. Fast å andra sidan är det på en väldigt begränsad geografisk area.

Hur pass väl står sig då de här nykomlingarna mot den aktuella marknadssituationen? Enligt uppgifter från Michael Dell säljer Dell ungefär en dator i sekunden och marknaden som sådan omsätter hela 6-7 datorer per sekund. (Uppgifterna kommer från ett keynote med Michael Dell på OracleWorld som jag besökte för några veckor sedan - ni får försöka att lita på mig på den ;-) )

Efter att ha knappat lite på miniräknaren så kommer jag fram till att Asustek räknar med att knipa 2,8 procent av världsmarknaden på datorer under nästa år - med reservation för att jag då inte räknat med någon försäljningsökning. Siffran blir då något lägre så vi kan säga dryga två procent.

Sifforna talar för sig själva. Vi kan alltså redan nu konstatera att det skett en fördubbling av användarbasen mellan 2006 och 2007. Leverantörerna förutspår alltså ytterligare en fördubbling mellan 2007 och 2008. Fortfarande relativt lite data att gå på men om vi nu skulle få se att Linuxmarknaden kniper mer än två procent av marknaden under nästa år så skulle i alla fall jag vilja påstå att något revolutionerande är på väg att hända.

Jag är ingen matematiker, långt därifrån, men om vi antar att tillväxten är exponentiell och inte linjär - vilket tecknen pekar på idag så kommer det inte att dröja många år innan öppen källkod är större än proprietär.

Efter lite ytterligare knapptryckningar på min miniräknare så säger jag:

År 2013 ligger Linux på omkörning - vilka sätter emot?