OpenArena är ett riktigt värstingspel som är släppt som öppen källkod. I senaste uppdateringen 0.7.1 tar spelet nästan 300 megabyte vilket säger en del om hur omfattande det är.

OpenArena är i stort sett identiskt med Quake III men det kan finnas vissa skillnader i texturerna till vapen, spelfigurer, etcetera eftersom de faller under upphovsrätten och inte är fria på samma sätt som 3d-motorn Tech3 från Id.

I OpenArena kan du spela med andra kompisar under speltyperna "Deathmatch", "Team Deathmatch", "Tournament" och "Capture the flag". Det följer med en spelserver som även den är fri mjukvara.

Du kan även spela ensam mot så kallade botar från och med version 0.6.0 av OpenArena.

Du behöver givetvis ett 3d-grafikkort för att spela OpenArena men det verkar som att du inte behöver någon superkonfiguration för att du ska få en sjysst spelupplevelse. Vi testade det under Ubuntu Gutsy Gibbon på en fyra år gammal Thinkpad med Radeon-grafik där det fungerade alldeles utmärkt.

OpenArena är extremt omfattande och du installerar det fördelaktligen via mjukvaruarkivet.

OpenArena finns även för Windows och för Mac du hittar filerna och mer information på OpenArenas hemsida

Spelet och alla kringkomponenter är helt fritt (GPL) och du behöver inte någon Quake-cd sedan tidigare för att spela. Det är bara att ladda hem och köra.

» Hela listan med våra GNU-klappar!

» Hela listan: 45 bästa öppna programmen
» Diskutera den här artikeln i forumet!