Spara pengar genom att strunta i de allra mest namnkunniga programmen. Det är faktiskt inte nödvändigt att lägga en enda krona utöver vad Windows kostar på program. Och vi talar inte om piratkopiering – utan om freeware.

Internet flödar av spännande gratisprogram. En del har knåpats ihop av idealister och organisationer. Andra är ”lättversioner” som ska locka till köp av mer finessrika betalprogram.

Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Häng med vår serie som inleds med de viktiga säkerhetsprogrammen alla så väl behöver.

Bredbandsanslutna datorer som ofta, eller alltid, är igång bör skyddas av en brandvägg. Eftersom denna funktion i Windows XP enbart filtrerar inkommande trafik gäller det att gardera sig. Vistas brandvägg är bättre, men inte alldeles enkel att ställa in.

Nästa kapitel kommer att handla om antivirusprogram. Därefter tipsar vi om kostnadsfria verktyg för att ta bort elaka rootkits, något som antivirusprogrammen tyvärr inte alltid klarar att göra hundraprocentigt.

Slipp påhälsning


Comodo Firewall Pro är en kostnadsfri brandvägg som framgångsrikt tävlar med betalprogrammen. Programmet är tillräckligt enkelt för nybörjare och samtidigt finessrikt nog för mer avancerade användare.

Oönskad trafik både till och från din dator blockeras effektivt. Programmet skyddar mot trojaner, maskar, spionprogram som ”ringer hem” och annat otrevligt. En dialogruta på skärmen skvallrar om eventuella påhälsningsförsök samt när något annat än de av dig tillåtna programmen försöker kommunicera via Internet.

Direkt efter installationen, innan du godkänt programmen i din dator, bjuder alla brandväggar på mängder av pop-up-rutor. Firewall Pro kan automatiskt gå igenom och godkänna programmen i din dator. Comodo har dessutom en vitlista med program som är säkra.

Med sina 31 megabyte är Firewall Pro inte lika ”slank” som konkurrenterna. Till skillnad från många andra gratisprogram är det däremot fritt fram för användning också inom företag. Det är inte ovanligt att freeware är gratis bara för privatpersoner, inom undervisning och icke-kommersiella organisationer.

Goda alternativ


Under det senaste året har utbudet av kostnadsfria brandväggar förbättrats. Efter att flera gratisalternativ slukats av storföretag, för att därefter försvinna, har marknaden återigen frisknat till tack vare nya aktörer.

Firewall Plus från PC Tools Software, företaget bakom spionjägaren Spyware Doctor, hör också till de bästa gratisalternativen i denna kategori. Även här stoppas alla ej godkända program från nätkontakt.

Firewall Plus är väl integrerat med PC Tools Softwares övriga program. Även om antivirusprogram och skydd mot spionprogram också bör finnas på din dators hårddisk är inte alls nödvändigt att köpa just dessa program.

Kunniga användare har goda möjligheter att manuellt finjustera programmets skyddssköld. Smart update ser till att du alltid har den senaste versionen installerad.

Rejäl klassiker


Populära Zonealarm har funnits länge på marknaden. Även här stoppas alla ej godkända program från nätkontakt.

Numera ägs Zone Labs av det välrenommerade säkerhetsföretaget Check Point Software. Fast det betyder inte att Zonealarm är någon fullständigt problemfri bekantskap.

Detta både nyttiga och lättinstallerade verktyg har för varje ny version blivit mer och mer finessrikt. Med allt vad det innebär i form av ökad storlek och resurshunger...

Gratisversionen är förhållandevis avskalad, men duger gott för den som vill komplettera Windows med en rejäl brandvägg. Det är alltså inte nödvändigt att tacka ja till erbjudandet om att få pröva betalversionen kostnadsfritt under 15 dagar.

Vid installationen av detta drygt 9 megabyte stora programpaket krävs registrering med e-postadress för att uppdatering ska bli möjlig.

Testa eventuellt läckage mot Steve Gibsons webbtjänst Shieldsup.

Fler test på program finner du på vår specialsida!

Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier