Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Förra kapitlet handlade om brandväggar. Denna gång går vi vidare med antivirusprogram där utbudet av gratis skydd är imponerande stort.

Att skydda sin dator mot virus, maskar och trojaner är en självklarhet och det saknas definitivt inte antivirusprogram att välja mellan. Leverantörer som F-secure, Mcafee och Symantec har konkurrens av en rad mindre kända företag, av vilka många dessutom bjuder på sina produkter.

I nästa kapitel kikar vi på kostnadsfria verktyg för att ta bort elaka rootkits. Denna typ av elak kod klassas i och för sig som virus, men antivirusprogrammen klarar tyvärr inte alltid att hundraprocentigt sopa bort dessa elakheter.

Självklart skydd


Funktionsmässigt ligger AVG Anti-Virus Free från tjeckiska AVG Technologies inte betalprogrammen särskilt långt efter. Virus Bulletin och Icsa Labs, som regelbundet testar olika virusskydd, ger ett gott betyg på förmågan att hitta och rensa ogräs.

AVG Free toppar sedan länge listan över de mest önskade programmen på Download.com. Hittills har närmare 50 miljoner kopior hämtas enbart från denna stora amerikanska nedladdningssajt.

Programmet skyddar i realtid och det går snabbt att söka igenom hårddisken efter virus. Både in- och utgående e-post kontrolleras.

AVG Free ser inte särskilt modernt ut på skärmen. Det blir särskilt uppenbart vid körning under Vista. Programmet är stabilt och effektivt, vilket väl ändå är det viktigaste. De ytterst rimliga minneskraven samt automatisk uppdatering av såväl virussignaturer som uppdaterade programversioner talar också för detta val.

Fler inställningsmöjligheter skulle i och för sig inte skada, men det går att till exempel skapa en räddningsdiskett.

För privat bruk är det 30 megabyte stora AVG Free gratis medan företagsanvändare hänvisas till AVG Pro. För betalande användare öppnas extrafunktioner som till exempel uppdatering av signaturer flera gånger per dag via snabbare servrar i Akamais nät.

Svenska menyer


Många anser att likaså tjeckiska Alwil Softwares Avast är snäppet bättre än AVG. I och med att båda dessa program är gratis kan du själv utvärdera dem istället för att lita på vår bedömning. Tänk på att många antivirusprogram vill vara ensamma av sitt slag i datorn. Se därför till att avinstallera noga eftersom programmen annars kan störa varandra.

Avast Home Edition är hur som helst ett finessrikt antivirusprogram med inbyggt skydd för direktmeddelanden och fildelningsprogram. Fungerar även för 64-bitarsversionen av Windows Vista.

Plus för svenska menyer och möjligheten att förändra programmets utseende med hjälp av skins. Minus för att det kan vara svårt att hitta alla inställningar i detta omfångsrika, och därmed ganska långsamma, program. Dessutom bjuder Avast Home Edition på rätt mycket reklam för betalversionen.

Många alternativ


Det tyska antivirusföretaget H+Bedv Datentechnik har bytt namn till Avira. Samtidigt har företagets program Antivir förbättrats på avgörande punkter. Klivet från version 6 till innebar ett grafiskt lyft med lättnavigerade flikar samtidigt som uppdateringsrutinen förbättrats.

Det cirka 13 megabyte stora Avira Antivir Personal Edition skyddar i realtid samtidigt som det går att skanna datorn vid behov alternativt schemalägga genomsökningen.

Fungerar under Windows XP samt Vista (även 64-bitars). Det finns också versioner för Linux och Solaris för den som så önskar.

Största invändningen mot detta program, som ger ett utmärkt grundskydd, är all insprängd reklam för betalversionen Premium som bland annat också rensar bort spionprogram.

Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier