Spara pengar genom att strunta i de allra mest namnkunniga programmen. Det är faktiskt inte nödvändigt att lägga en enda krona utöver vad Windows kostar på program. Och vi talar inte om piratkopiering – utan om freeware.

Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Serien inleds med de viktiga säkerhetsprogrammen som alla behöver för att hålla nätbuset borta från sin dator.

Denna gång hjälper vi dig med att ta bort rootkits. En del, men inte alla, antivirusprogram har problem med att upptäcka och ta bort rootkits. För att du ska vara på den säkra sidan råder vi dig att skaffa ett särskilt program för rootkitskanning.

Ett uppdaterat virus- och spionprogramsskydd minskar risken för trojaner som placerar rootkits på hårddisken. Läs förra kapitlet i serien om du behöver ett antivirusprogram.

Nästa gång handlar det om spionprogram. Just denna typ av näthot håller på att bli ett större irritationsmoment än virus som med allt bättre framgång stoppas redan i Internetleverantörernas e-postservrar.

Slipp spökpogram


Rootkits är en elak typ av spökprogram som är extremt duktiga på att djupt ner i systemet dölja sin egen närvaro. De gör också sitt bästa för att kamouflera de skumma aktiviteter som koden är inplanterad för att utföra.

Sophos hjälper dig att göra datorn fri från rootkits. Kostnadsfria Anti-rootkit är ett komplement snarare än en ersättare till ”ordinarie” antivirusprogram. Windows NT4/2000/XP-datorer söks igenom på 6–10 minuter. Programmet fungerar tyvärr inte med Vista.

Detta gratisprogram är inte särskilt hjälpsamt och du måste veta vad du gör. Rådet är att radera de filer som programmet pekar ut med största eftertänksamhet, i synnerhet om datorn har filsystemet ntfs som kan försvåra identifikation av problemkoden.

Detta program kan, liksom alla verktyg av denna typ, flagga för fullt legitima filer. Minus också för att det heller inte säkerhetskopierar före borttag.

För att kunna hämta Anti-rootkit vill Sophos ha din e-postadress och en del andra personliga uppgifter om dig. Att lämna ut sådan information känns alltid obehagligt, även om detta företag är stort och seriöst och knappast missbrukar kunskapen.

Snokande detektiv


Mcafees detektivprogram Rootkit Detective letar också fram sådan elak kod som gömts omsorgsfullt. Det finns fler likheter med Sophos program. Inte heller detta redskap är fullt färdigutvecklat och kan därmed inte rekommenderas till nybörjare.

Tyvärr är det lätt att av misstag radera eller ändra namn på filer som bör finnas i datorn. Borttag av filer och registerposter kan innebära att legitima program slutar fungera.

Administratörsstatus krävs för användning. Normalt måste datorn startas om för att ändringarna ska genomföras.

Detektivarbetet resulterar i en innehållsrik loggfil. Det är möjligt att skicka tveksamma träffar till Mcafees viruslabb för bedömning.

Lite lättare


AVG Anti-rootkit Free känns lite mer användarvänligt än de konkurrerande programmen. En av flikarna är döpt till Lern more och under About & Update är det lätt att undersöka om senaste versionen är installerad.

Välj mellan snabb genomsökning som i de flesta datorer görs på några minuter. Djupskanning tar lite längre tid, men är å andra sidan mer noggrann.

Programmet är mycket kompakt, endast 0,4 megabyte stort. Inte heller detta verktyg är gjort för Vista. Det fungerar endast under 32-bitars Windows 2000 och XP.

Minus för all reklam som i olika dialogrutor görs för Grisofts övriga produkter. I övrigt tummen upp.

Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier