Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Serien inleds med de viktiga säkerhetsprogrammen som alla behöver för att hålla nätbuset borta från sin dator.

Hittills har vi kikat på kostnadsfria brandväggar, antivirusprogram och rootkitdödare. Nu är det dags att tipsa om program som stoppar och rensar bort spionprogram.

Insmugna trojaner kan kapa din dator genom att öppna bakdörrar och skicka uppgifter till dem som planterat ut programmet. Även de spionprogram som inte är så farliga stjäl systemresurser och bandbredd.

I listans topp


Svenska Lavasofts Ad-aware 2007 har länge legat i topp på popularitetslistorna över antispionprogram. Det söker igenom arbetsminne, registerfiler, hårddiskar och cd-skivor efter spionprogram. Smart systemgenomsökning, Smart scan, går snabbare än fullständiga Full scan, men i gengäld är kontrollen inte lika djuplodande.

När sökningen är klar får du en lista över vad programmet funnit. Spionernas farlighet graderas mellan ett och tio (godartat till mycket allvarligt) med hjälp av tai-värden (threat analysis index).

Ad-aware är bäst på att rensa spioner. Eftersom annonsfinansierade program kan sluta att fungera om spionmodulen tas bort är karantänmöjligheten guld värd. Bortstädade objekt kan återskapas och det är även möjligt att undanta filer från utrensning genom att lägga dem i Ignore-listan. Dessutom kan programmet skapa återställningspunkter.

I likhet med antivirusprogram bygger 20 megabyte stora Ad-aware på kontinuerligt uppdaterade referensfiler. Uppdatering är lätt gjort. Plus för ett intuitivt gränssnitt som kan förändras med skins samt stöd för Windows Vista.

Företagsanvändare måste betala för sig, men för privat bruk är Ad-aware 2007 gratis. Betalversionen Pro bjuder på en rad extra funktioner som till exempel realtidsskyddet Ad-watch.

Jättens alternativ


Inget av marknadens spionutrensare hittar precis alla potentiellt oönskade program. Höj därför garden genom att installera flera olika motmedel. Till skillnad från antivirusprogrammen brukar de inte störa varandra.

Till Ad-awares utmanare hör Microsofts Windows Defender. Programmet hette tidigare Windows Antispyware och förutom namnbytet har programjätten i Redmond lagt till en rad förbättringar.

Realtidsskydd hör liksom automatisk uppdatering till de stora plusvärdena. Till bonusfunktionerna i detta 5,5 megabyte stora verktyg hör fina möjligheter att se över autostartade program och program som har nätkontakt.

För att hämta programmet krävs validering av din Windowsinstallation, vilket utestänger piratkopierare. Finns även för 64-bitars Vista.

För klen dator


För dig som har en äldre och inte fullt så kraftfull dator är Spybot Search & Destroy att rekommendera. Till skillnad från Windows Defender, som kräver lite mer av datorn, fungerar detta resurssnåla program bra under äldre Windowsversioner.

Även om uppdateringarna måste hämtas manuellt från rätt tröga servrar är upphovsmannen Patrick M. Kolla alert med att hålla sitt program ajour. Spybot Search & Destroy har växt till ett heltidsarbete för honom samtidigt som frivilliga arbetar med exempelvis översättning. Den som vill kan donera en slant via betalsystemet Paypal.

Programmet är översatt till bland annat svenska.

Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier