Att använda ODF är ett led i Holländarnas målsättning att öka livstiden för information och att på sikt sänka kostnaderna för informationshantering.

Beslutsfattarna i Holland ser interoperabilitet som främsta drivaren och rekommenderar att öppna standarder ska användas i största möjliga utsträckning.

Statliga bolag som vill fortsätta använda ej öppna standarder kan göra det genom att ansöka om en temporär förlängning, men då måste de visa upp en plan på att fasa ut existerande arbetssätt. Policyn kallas för "foga sig eller förklara sig".

Genom att påtvinga ODF så kommer Microsofts produkter inte att vara aktuella, skriver CIO UK.

Mjukvaruleverantören stöder inte ODF utan stöder istället sitt eget OpenXML som befinner sig i processen att bli en ISO-standard.

Microsoft i Holland har engagerat sig i en lobby-verksamhet där de försöker få Holländarna på andra tankar. Microsofts argument är att Holländarnas definition är alldeles för enkelspårig, speciellt genom att kräva ODF och inte öppna standarder generellt.

- Jag undrar om du tillåts att använda dig av standarder som PDF, Wifi, GSM, XML, Bluetooth och mp3 i regeringen eller om du tvingas att "foga dig eller förklara dig" då också, det säger Theo Rinsema som är generaldirektör på Microsoft i Holland.

Källa: CIO UK