I takt med att folks oro för virus och annat på datorn som inte fungerar som det ska börjar virusmakare att försöka slå mynt av rädslan. Ett sätt är att falskeligen uppge att din dator är infekterad av exempelvis virus eller trojaner. Man får sen betala hundratals kronor för att ”åtgärda” det inträffade, men i verkligheten tas inte några virus bort. Under dagen spreds ett sådant program från en reklambanner som öppnades vid besök på TV4:s webbplats. Reklamen gäller ett program som kallas TryggPCVerktyg, och inbakat ligger riskware-objektet WinFixer.

- Vi fick reda på det strax efter lunch, men det är möjligt att det är borttaget nu. Det är allvarligt, eftersom användare tror att det borde vara riskfritt att gå in på en stor nyhetssajt, säger Johan Jarl på F-Secure.

- Det händer lite då och då att reklambanners som sprider skadlig kod köps in med hjälp av stulna kreditkortsnummer. Winfixer, som finns i lite olika varianter, är bluffprogram, som exempelvis falska antivirusprogram eller städningsprogram, säger Symantecs Per Hellqvist.

Conny Jäverdal, IT-säkerhetsansvarig på Vägverket, berättar att koden under morgonen blockerats för flera anställda. Efter undersökningar kom han fram till att den gemensamma nämnaren var att användarna hade gått in på TV4.se. Koden testades mot ett 30-tal olika antivirusprogram, varav endast en knapp handfull upptäckte den skadliga koden. Risken är alltså stor att många drabbats.

Conny säger också att det förmodligen rör sig om samma typ av skadlig kod som förra veckan sprids via en dansk dagstidnings webbplats.

TechWorld Säkerhet har talat med Rickard Henley, redaktionschef på TV4.se. Han berättar att han inte hört talas om det inträffade och hänvisar till tekniker, vilka inte gått att nå.