Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Denna gång tipsar vi om program för säkerhetskopiering. Med rätt program behöver det inte bli vare sig tidsödande eller krångligt att göra daglig backup.

I nästa kapitel, seriens åttonde, presenteras tre verktyg för kloning av hårddisken. Dessa program kan användas för såväl säkerhetskopiering som vid för flytt av operativsystem och datafiler mellan datorer.

Lätt att använda


Det ska vara enkelt att säkerhetskopiera. Just enkelheten hör till de främsta fördelarna hos Cobian Backup. Ett intuitivt program med svenska menyer gör det lätt att skapa ett eller flera ”jobb” för exempelvis daglig kopiering.

Cobian Backup fungerar lika bra under Windows NT, 2000 och XP som med Vista. Version 7, som fortfarande finns för nedladdning, passar dig som har kvar Windows 95 och 98 i din dator.

Det är möjligt att kopiera filer till en lång rad olika minnestyper. Tyvärr saknas inbyggda drivrutiner för skrivning till cd- och dvd-skivor. Den som vill ha sin kopia på en skiva måste göra backup till en hårddisk för att därefter bränna över filen med ett separat program.

Det går fint att via ftp skicka sina filer till egen server eller webbhotell. Innan det sker bör definitivt funktionen som krypterar filerna användas. Stöd finns för stark kryptering, 256-bitars RSA-Rijndael, liksom för komprimering av filer.

Schemaläggning är möjlig. Kommandoradsstyrning står också på listan över finesser. Uppdateringsfunktionen ser till att du inte i onödan använder en gammal programversion.

Med Cobian Backup följer en Dekompressor för att återskapa filer ur arkivet. Det går lika bra att återställa sin säkerhetskopia med ett komprimeringsprogram som Izarc eftersom datalagring sker i vanligt zip-format.

Synkar utan problem


Den som arbetar med flera datorer eller har för vana att sprida ut sina filer på flera hårddiskar måste allt som oftast synkronisera sin filskatt. Till de gratisprogram som hjälper dig att ha de senast bearbetade filerna i mer än en mapp hör 1,6 megabyte stora Syncback.

Detta redskap tjänar dubbelt genom sin goda förmåga att skyffla filer mellan olika minnen. Skillnaden mellan backup och synkronisering är programmet i det senare fallet arbetar i två riktningar för att hålla både från- och tillmapp ajour.

Syncback kopierar och flyttar i bakgrunden glatt mellan såväl hårddiskar som ftp-servrar, usb-minnen och zip-skivor. Det är även möjligt att kopiera till udf-formaterade optiska skivor.

Börja med att skapa egna profiler, till exempel en som varje dag säkrar innehållet i din arbetsmapp genom att kopiera materialet till ett annat ställe. Fliken simple förenklar profilskapandet, men den som vill kan i expertläge välja kompression och göra en lång rad andra inställningar.

Stenkoll på versionerna


Version Backup är, som framgår av namnet, bra på versionshantering. Det är exempelvis möjligt att skapa en ny mapp för varje dags säkerhetskopior. Inkrementell backup innebär att programmet enbart kopierar de filer som ändrats sedan föregående kopieringstillfälle.

Schemaläggning är lätt gjort. Låt den inbyggda trollkarlen hjälpa dig steg för steg mot ökad säkerhet. Programmet bjuder naturligtvis också på redskap för att återställa gjorda kopior.

Programmet känns stabilt, nog så viktigt när det hanterar värdefull data, och resulterar i rediga loggfiler. Det finns en betalversion, Version Backup Pro, med fler finesser. Fast den kostnadsfria varianten räcker långt.

Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier