Spara pengar genom att strunta i de allra mest namnkunniga programmen. Det är faktiskt inte nödvändigt att lägga en enda krona utöver vad Windows kostar på program. Och vi talar inte om piratkopiering – utan om freeware.

Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen. Denna gång tipsar vi dig som planerar att byta dator om verktyg som gör det möjligt att slippa en total och tidsödande ominstallation av Windows.

Genom att klona hårddisken i form av en bit-för-bit-kopia, går det att migrera från en liten hårddisk till en nyinstallerad, större disk. Diskkloningsprogram är även användbara för säkerhetskopiering, även om de inte klarar inkrementell backup.

I nästa kapitel, seriens nionde, spinner vi vidare på hårddisktemat. De tre programmen hjälper dig att hålla koll på hårddiskens hälsa så att du kan ligga steget före ödet.

Flyttar alla filer


Tacka HD Clone Free Edition för möjligheten att flytta med sig samtliga program och andra typer av filer, även sådana som är gömda av operativsystemet, till en ny dator.

Det 4 megabyte stora programmet skapar en bootbar cd-skiva alternativt diskett. Sätt den i datorn för att starta kopiering – som i gratisversionen av HD Clone sker med en hastighet på upp till 300 megabyte per minut.

HD Clone fungerar på ide-, ata- och sata-anslutna hårddiskar. Programmet körs under ett eget operativsystem. Det kan därför bli problem med usb-anslutna tillbehör, i alla fall om de inte installeras innan detta kopieringsverktyg startas.

Utöver gratisversionen erbjuder Miray Software olika betalvarianter av HD Clone.

Den som är redo att betala en slant får möjlighet att kopiera enstaka partitioner, verifiering, stöd för usb- och scsi-minnen och så vidare. Proffsversionen är dessutom snabbare.

Öppen filstruktur


Runtime Softwares kostnadsfria Driveimage Xml kopierar såväl partitioner som kompletta hårddiskvolymer. Programmet är lättinstallerat, stabilt och väl fungerande med stöd för filsystemen fat och ntfs. Task Scheduler låter dig schemalägga kopiering till tider då datorn är igång, men inte används.

Utöver möjligheten att flytta allt innehåll över till en annan disk är det möjligt att återskapa enstaka filer från kopian. I och med att kopiorna lagras i standardiserade filformat kan de öppnas och bearbetas även av andra program.

Drive Image Xml fungerar under Windows XP, Windows Server 2003 och Windows Vista. Programmet kan startas från en räddningsskiva som BartPE.

Det är inte möjligt att lagra direkt till cd- eller dvd-skivor, utan endast till hårddisk. Plus för kommandoradsstyrningen.

Maximal klon


Tyskutvecklade PC Inspector Clone Maxx hämtas enklast som en iso-fil. Bränn denna avbild till en cd och starta programmet som arbetar i dos-läge. För att datorn ska starta från cd-enheten istället för från hårddisken kan en justering av bios-inställningarna vara nödvändig.

Tyvärr fungerar PC Inspector Clone Maxx varken med sata-diskar eller med usb-anslutna hårddiskar. Programmet identifierar datorns hårdvara på kretsnivå och kan krångla på maskiner med moderkort som har styrkretsar från andra tillverkare än Intel och Via. Dessutom är dokumentationen bristfällig.

Hastigheten är det däremot inget fel på. Med direkt dma-stöd kan upp till 3,3 gigabyte per minut skyfflas mellan hårddiskarna i datorn. Programmet känns dessutom solitt.

Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier