I torsdags eftermiddag havererade en e-postserver hos Telia. Vid 16-tiden på lördagen var felet åtgärdat, och servern igång igen. Senast någon gång under söndagen bör alla kunder kunna använda e-posttjänsten igen. Det uppger Telia på sin webbplats.

Under felsökningen som Telia gjorde kom dock en rejäl kalldusch. E-post som Telia-kunder mottagit efter den 15 december klockan 15 och innan den 3 januari klockan 15 hade nämligen försvunnit på grund av att backupen blev oläsbar i samband med serverkraschen. Mejlen kommer inte heller kunna återskapas.

"Vid en kontroll visade det sig att den havererade servern orsakat skador också i backupfilerna, vilket fått till följd att det inte gått att återskapa mail från den 15 december och framåt.", skriver Telia på sin webbplats.

Värst drabbad är man med andra ord om man förlitar sig enbart på webbmejlfunktionen. Har man laddat ned e-posten till sin dator (med hjälp av exempelvis Outlook Express, Microsoft Outlook eller annan e-postklient) så går den att komma åt lokalt.

Telia kommer nu skicka ut ett brev till drabbade kunder och erbjuda kompensation i form av ett presentkort på 200 kronor att använda i en Telia-butik. En utredning om vad som ha hänt och hur det kan undvikas i framtiden är tillsatt.

Källa: Telia.

Fakta

Att förlita sig på att på enbart en plats lagra sin e-post är vanskligt om det är viktigt att ha tillgång till gamla mejl.

Använder du en e-postklient kan det vara idé att bocka i att en kopia av meddelandet ska sparas på servern. Om din dator då havererar så kan du ändå komma åt din gamla e-post genom att ladda hem den på nytt, alternativt läsa den via webbmejlen om det finns en sådan. Om däremot servern kraschar så har du tillgång till de mejl som du laddat ned i din dator. Se dock till att ditt utrymme på e-postservern inte överskrids.

Ytterligare en åtgärd du kan vidta är att ställa in att en kopia av all e-post du får ska skickas till en annan adress. Hos exempelvis Gmail kan du gratis registrera en e-postadress med ett utrymme på över sex gigabyte, vilket för de flesta bör räcka i flera år.