Techworld tipsar om 99 användbara gratisprogram i 33 olika kategorier. I vår betygskala är 100 maxpoängen.

» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier

Denna gång handlar det om en trist, men vanlig, företeelse på nätet. Just det, temat för dagen är oönskad reklampost – eller spam som det också kallas.

Även om Internetleverantörer och företagens egna it-enheter gör sitt bästa för att hindra skräpmejl är bara att kika i inkorgen för att se vad som slinker igenom. Tag saken i egna händer och installera ett spamfilter i datorn.

De e-postprogram som presenterades i seriens förra kapitel har vissa inbyggda funktioner för att stoppa spam. Här har du vassare filter i form av specialgjorda antispamprogram som fungerar tillsammans med olika postklienter. Liksom alla program i denna serie är de helt kostnadsfria.

Danskar gillrar fälla


Spamfighter hjälper användare av Microsoft Outlook, Outlook Express och Windows Mail att kontrollera inflödet av oönskad post. Som användare väljer du själv hur pass känsligt filtret ska vara, det kan ställas från mjukt till mycket hårt. Inställningarna sker via den verktygsrad som Spamfighter infogar i e-postprogrammet.

Vänner kan vitlistas och kända spamdomäner kan svartlistas manuellt. Det går även att avvisa mejl på språk som man ändå inte förstår.

Genom att aktivt rapportera skräpmeddelanden som slinker igenom kan alla användare hjälpa till att sätta stopp för spamplågan genom att vässa detta filter. Programmet har för dagen mer än 4 miljoner användare, varav 110 000 bara i Sverige.

Standardversionen av Spamfighter är kostnadsfri för privat bruk. Till varje meddelande som filtrerats fogas ett reklammeddelande. Programmet, som kommer från ett av Danmarks mest snabbväxande it-företag, är föredömligt lättinstallerat och finns dessutom på svenska.

Blir bara bättre


Michael Kramers Spamihilator installerar sig mellan ditt e-postprogram servern dit dina mejl anländer. På så sätt är det möjligt att i bakgrunden filtrera bort oönskad reklam innan den når inkorgen. Fungerar med strängt taget samtliga postklienter under Windows 95 eller senare.

Programmet lär sig efter hand för sig att med tiden bli bättre och bättre på att skilja ut reklamen. Funktionaliteten kan dessutom utökas med hjälp av plug-ins.

Förutom att finjustera filtrets ”hårdhetsgrad” går det att lägga in egna ord samt listor över domäner som ska tillåtas eller blockeras från att skicka post till dig. Det är även möjligt att blockera post med olika slags bilagor. Inställningsmöjligheterna är många – och lite svåröverskådliga.

Bortsorterad post sparas i en särskild mapp i programmet (alltså inte i e-postprogrammet). Tag för vana att kika i den, särskilt under ”upplärningstiden”.

Trogen hund


Kostnadsfria Spam Terrier hjälper dig att bli av med reklamen från lånehajar, porrsajter, skräpaktiespekulanter och säljare av fejkade klockor. I alla fall om du använder Outlook 2000, 2002, 2003 eller 2007 alternativt Outlook Express 5.0, 5.5 och 6.0.

Spam Terrier installerar sig som en extra verktygsrad och klarar multipla e-postkonton. Liksom Spamihilator används bayesisk teknik för filtreringen, men här är resultatet klart sämre.

Bakom den troget sniffande terriern står ryska Agnitum som också utvecklar brandväggen Outpost. Till skillnad från en del andra spamfällor blockeras inte post huvudsakligen beroende på från vilken domän de sänt, även om det går att skapa vit- och svartlistor.

Toleransgränserna för vad som ska betraktas som spam kan justeras. Inget går förlorat även om spamhunden felaktigt skulle klassa ett inkommande meddelande som spam. Reklamposten samlas i en särskild mapp som du kan kika i när tid ges.
» Hela listan: 99 bästa gratisprogrammen i 33 kategorier